zone euro record d inflation confirme a 8 6 en juin

La fortalesa del dòlar segueix patent al mercat de les divises en aquesta arrencada del setembre, especialment enfront de la lliura esterlina, que s'està exercint especialment malament durant les últimes jornades. L'euro, no obstant, es recupera dels recents mínims de més de 20 anys, assolits el 23 d'agost als 0,9899 dòlars, enfilat per les expectatives d'una gran pujada de tipus del Banc Central Europeu (BCE) a la reunió de política monetària de setembre.

  • 1,1169$
  • -0,06%

L'avanç del 'bitllet verd' enfront de tots els seus parells ha portat l'índex de la moneda nord-americana -que mesura la fortalesa del bitllet verd enfront d'altres monedes fiduciàries mundials-, a guanyar un 2,8% a l'agost. Aquest impuls es manté enfront de la moneda britànica que, després de quatre descensos diaris successius, s'ha lliscat des dels màxims de divendres als 1,1900 dòlars fins a la zona de 1,1600 dòlars. Indica Michael Hewson, analista de CMC Markets, que és “el pitjor rendiment mensual respecte al dòlar nord-americà des de l'octubre del 2016”. Mentrestant, l'expert creu que l'euro “sembla estar buscant tallar una base al voltant de la zona de 0,9900 dòlars”.

"El rebot de l'euro sembla que es basa en la creença que el BCE podria apujar els tipus d'interès en 75 punts bàsics a la setmana que ve, després del moviment de 50 punts bàsics al juliol", assegura Hewson. Tot i això, “és probable que això suposi un problema encara més gran per al BCE, ja que els rendiments italians a 10 anys tornen a acostar-se al 4%”, avisa.

LA LLIURA, APALLISSADA EN DIVERSOS FRONTS

De tornada al cable (lliura/dòlar), hi ha diverses raons que estan empenyent la lliura esterlina a la baixa, segons Naeem Aslam, analista d'Avatrade, "i la que està per sobre de tot és la crisi del cost de la vida al Regne Unit, que ha acorrelat els consumidors". De fet, "els consumidors al Regne Unit estan espremuts a un nivell que no hem vist en gairebé un segle, i l'esperança és que el nou primer ministre lliuri algun tipus de paquet d'alleujament, que hauria de ser de milers de milions, per alleujar la crisi actual", diu l'expert.

Liz Truss, la favorita de les cases d'apostes com a primera ministra, ja ha descartat qualsevol pujada d'impostos per a aquest any o el racionament de l'energia al proper hivern. "La seva segona promesa sembla poc convincent, perquè la crisi energètica és pràcticament inevitable i seria molt difícil evitar el racionament d'energia. Tot i això, el més important per als consumidors no és el racionament energètic, sinó un paquet d'ajudes que pugui alleujar el nivell de vida”, comenta l'expert d'Avatrade.

Pel que fa al Banc d'Anglaterra, Aslam creu que segueix havent-hi grans possibilitats que continuï amb la seva política monetària de falcó i es preveu una nova pujada dels tipus d'interès de 50 punts bàsics. "La pujada dels tipus d'interès també ha complicat la vida dels consumidors al Regne Unit, però atès que la inflació s'acosta al nivell més alt dels darrers 40 anys, el Banc d'Anglaterra no té més remei que actuar", assenyala.

contador