ep foto recurso euros
EUROPA PRESS - Archivo
0,9420€
  • 0,0005€
  • 0,05%

Durant el gran any de la depreciació de l'dòlar, quan les prediccions de tots els analistes i cases d'anàlisi auguren que l'espiral baixista que va viure el 'bitllet verd' a finals de 2020 serà la tònica general que marcarà el rumb al mercat de les divises, la moneda nord-americana ha reviscut. Amb el canvi de mes, l'índex que mesura el seu acompliment contra una cistella de divises rivals ha deixat un màxim de gairebé dos mesos que els analistes atribueixen enterament a la inesperada debilitat de l'euro que podria portar la moneda única als 1,18 dòlars.

El comportament de les dues divises sembla voler portar la contrària el consens. Ni el dòlar està tan tocat ni per descomptat l'euro presenta fortalesa. El comportament del bitllet verd és més aviat mixt, mentre que la divisa europea deixa notar diversos factors que li passen factura i posen en perill l'objectiu d'empreses com Lombard Odier o Unicredit que arribi als 1,27 dòlars aquest any.

En primer lloc, l'avanç de la tercera onada de la pandèmia i els consegüents tancaments dels països de la UE per contenir els contagis, per exemple a Alemanya, "han fet que la recuperació econòmica s'esvaeixi", fins i tot abans del previst, ja que es nota en indicadors de desembre, com les vendes al detall alemanyes que van resultar molt pitjor del que preveia el consens escriu Jay Meysler, de la Global Traders Association. "Estats Units està superant la Unió Europea en termes de recuperació", assenyala.

D'altra banda, els retards en les vacunes pesen en l'euro. De fet, aquest era un dels tres factors de risc que Lombard Odier identificava pel seu pronòstic d'un dòlar alcista i sembla fer efecte ja en la cotització de la divisa compartida.

El conflicte entre la Unió Europea (UE) i AstraZeneca per la dràstica reducció en els lliuraments de les dosis promeses s'ha solucionat amb un acord que el laboratori anglo-suec distribuirà només la meitat dels immunitzants acordats al tercer trimestre, amb la qual cosa s'allunya l'objectiu de vacunar el 70% de la població abans del mes de juliol i alguns experts parlen de no més d'un 20% d'europeus immunitzats abans de l'estiu. Al ritme actual de 250.000 vacunes al dia, la immunitat de ramat als quatre països de la zona euro no s'assolirà fins a finals de 2021, com a molt aviat", pronostiquen els experts de Pantheon Macroeconomics.

Com a tercer factor, cal destacar que el Banc Central Europeu (BCE) ha intervingut verbalment en la moneda única abans del que s'esperava. El president del banc central d'Holanda, Klaas Knot va declarar la setmana passada que el banc central té les eines per evitar que un major enfortiment de la moneda soscavi la inflació. Des de llavors, els funcionaris han insistit que això inclou retallades dels tipus d'interès, per contrarestar l'escepticisme de mercat, i planegen analitzar si els guanys de l'euro des de l'inici de la pandèmia es deuen a les diferències en les polítiques d'estímul amb respecte als Estats Units. "El moment triat pel BCE per les seves declaracions suggereix que no vol frenar la velocitat d'apreciació de l'euro, sinó que vol forçar certs nivells de tipus de canvi", assenyalen els experts de Commerzbank AG, que consideren que "el BCE ha declarat de facto la guerra de divises".

En quarta i cinquena posició es troben dos factors de moviment de fons i d'operativa al mercat de les divises que Meysler identifica de la manera següent: "el comportament dels preus suggereix que l'euro s'està utilitzant com a moneda de carry trade" i un desplegament de posicions llargues en l'euro/lliura després de l'acord del Brexit".

Finalment, l'anàlisi tècnica apunta que les caigudes de les últimes sessions en l'euro/dòlar col·loquen l'encreuament a nivells de suport importants, que en perforar-lo confirmen una pauta correctiva de curt termini en 'cap i espatlles'.

"La perforació en preus de tancament del suport dels 1,2050 i amb comoditat" indica la formació d'aquesta figura tècnica segons José María Rodríguez, analista tècnic de 'Bolsamanía', ja que "és aquí on tenim el suport que li confereix la línia clavicular de la formació i en teoria per sota s'activaria aquesta figura correctiva". "La projecció mínima teòrica de la figura portaria l'encreuament cap als 1,1770-1,18 dòlars. Encara que existeix un suport de més rellevància als 1,16. Per tant, estem davant d'un moment decisiu a curt termini", comenta l'expert.

Noticias relacionadas

contador