yuan portada moneda china

La Xina ha tornat a prendre mesures per apuntalar el iuan aquest any, després que la divisa toqués el pitjor canvi dels últims 24 mesos. En concret, el Banc Popular de la Xina ha anunciat aquesta matinada una reducció de la ràtio de dipòsits en divises que els bancs han de guardar com a reserves per segona vegada el 2022.

A partir del 15 de setembre, l'RRR es reduirà fins al 6%, enfront del 8% actual, en un esforç per ajudar que les entitats financeres tinguin més capacitat per utilitzar els fons de divises. En teoria, aquestes mesures redueixen la pressió sobre el iuan, que aquest any ha caigut més d'un 8%. Per tant, incrementaran la liquiditat del mercat per contrarestar la ràpida depreciació de la moneda.

"Aquesta retallada hauria de contribuir a augmentar la liquiditat en divises i, per tant, a reduir la pressió de la depreciació del iuan. Encara que l'impacte real en la liquiditat de les divises és petit... aquesta retallada serveix com un fort senyal polític de que el PBoC se sent incòmode amb la ràpida depreciació de la moneda", indiquen els economistes de Goldman Sachs Economics Research en una nota d'anàlisi.

Dimarts, el PBoC ha fixat el punt mitjà del iuan enfront del dòlar en 6,9096, el més feble des del 25 d'agost del 2020, segons Wind Information.

Tot i això, diuen els experts de Julius Baer que "la recent debilitat del iuan és menys preocupant a llarg termini en aquest moment, ja que la depreciació es deu més a la fortalesa del dòlar". "Encara que un CNY més feble ajudaria a impulsar la competitivitat de la Xina, és poc probable que el moviment sigui en un sol sentit, ja que el PBoC seguirà lluitant contra la depreciació atès el seu enfocament a l'estabilitat", expliquen.

A més, aquests experts creuen que el fort superàvit per compte corrent de la Xina i les mesures d'estabilització del creixement, que podrien entrar en vigor amb força després del Congrés Nacional del Partit, també podrien atenuar l'especulació contra la divisa xinesa.

"Després d'un comportament estel·lar fins al juny d'aquest any, el iuan s'ha continuat afeblint i sembla que superarà el nivell de 7,00 iuans per dòlar enmig de la major agitació immobiliària de les últimes dècades i mentre el país segueix mantenint la seva estricta política de 'Covid zero'", avancen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador