La pressió venedora que la lliura està patint des d'inicis de la setmana passada no mostra signes de disminuir. De fet, la moneda no deixa d'estirar les seves mínims de quatre mesos i ha tocat 1,2685 dòlars aquest dimarts, preus no vistos des del 15 de gener.
Amb aquesta, la moneda encadena set sessions de caigudes enmig dels creixents temors que el Brexit adopti el pitjor desenllaç possible. Des del 13 de març, ha perdut a prop d'un 2,5% del seu valor i s'ha precipitat des de preus per sobre dels 1,31 dòlars. Davant l'euro, la moneda segueix depreciant fins al canvi de 0,8787 lliures, amb l'objectiu fixat en les 0,88 lliures per euro.
"Els inversors estan buscant minimitzar la seva exposició a la divisa britànica", assenyala Neil Wilson, analista de Markets.com. Aquest dimarts, la primera ministra britànica, Theresa May, ha de convèncer el seu gabinet perquè doni suport a una nova versió del seu acord de retirada de la Unió Europea (UE). L'escepticisme al voltant que aconsegueixi el suport dels seus ministres és absolut, assenyalen diversos experts, de manera que la incertesa està castigant la lliura.
La desconfiança que el divorci acabi bé ha tornat a incrementar-se en les recents jornades a causa del trencament de les converses entre tories i laboristes per aconseguir el seu suport al Parlament. El primer vol portar la seva tres vegades rebutjada proposta davant la Cambra dels Comuns a principis de juny, quan és molt probable que obtingui un quart fracàs. Aquest desenllaç precipitarà el seu reemplaçament per un altre membre del partit 'torie', possiblement l'euroescèptic Boris Johnson.
Així mateix, diversos mitjans britànics es fan ressò que el govern de May es prepara per a una nova ronda de dimissions si la mandatària els exigeix que donin suport a concessions al partit laborista per complir amb les dates previstes per aprovar el seu acord.
Enmig d'aquest panorama, Wilson insisteix que ens dirigim cap a una resolució binària: "O no hi ha acord o no hi ha Brexit". "En qualsevol cas, els operadors es mantindran al marge dels actius britànics", assenyala.
EL DÒLAR AVANÇA PER LA GUERRA COMERCIAL
L'altre factor que manté el cable (lliura/dòlar) sota intensa pressió és la fortalesa del dòlar. L'índex que mesura el seu acompliment contra una sèrie de divises rivals s'ha disparat a un màxim de dues setmanes i mitja aquesta passada matinada. Nous fluxos de capitals es mouen cap al bitllet verd, que posa en joc el seu paper com a actiu refugi, esperonats per les tensions comercials amb la Xina i després en últim episodi de Huawei.
El múscul que exhibeix la moneda dels EUA també manté l'euro subjugat i incapaç de superar la zona dels 1,1150 dòlars. La preocupació per l'estat de salut de l'Eurozona ha tornat a incrementar-se, després que les recents dades macro hagin tirat un gerro d'aigua freda sobre la idea que la recuperació està en marxa. En canvi, el focus dels operadors torna a estar a la durada de l'alentiment econòmic dels països de l'euro, especialment Alemanya.
A més, nombrosos analistes indiquen que, en el front polític, Itàlia ha tornat a emergir com una font de desassossec i volatilitat, mentre l'atenció dels inversors vira cap a les eleccions al Parlament Europeu de la setmana vinent.