L'agonia de l'euro l'ha portat a assolir la paritat amb el dòlar nord-americà per primer cop en dues dècades. "Després de moltes setmanes d'especulació, l'augment de les preocupacions per la recessió ha estat el detonant de la depreciació, que ha portat els mercats a bolcar-se al refugi que representa el dòlar nord-americà per por que el fort augment de la inflació a tot llasti el creixement mundial a la segona meitat del 2022", expliquen els experts d'Ebury.
La por de la recessió ha estat especialment aguda a la zona euro després dels continus problemes de subministrament energètic de Rússia, que han provocat una altra pujada forta dels preus del gas natural a Europa. Per part seva, el Banc Central Europeu (BCE) també ha anat molt per darrere de molts dels seus principals homòlegs.
Diversos experts coincideixen a assenyalar que el moment actual justifica de sobres una pujada de 50 punts bàsics a la reunió del Consell de Govern del regulador del 21 de juliol. Mancarà veure si el banc central se cenyeix als 25 punts bàsics descomptats pel mercat o si emprèn alguna mesura més valenta. A les actes de la reunió del supervisor monetari va quedar palès que el Consell de Govern no tenia pressa per apujar els tipus més agressivament abans del setembre, però la depreciació de l'euro els podria fer canviar d'opinió.
"Un euro més feble té implicacions inflacionistes, per la qual cosa els responsables polítics podrien optar per apujar els tipus d'interès de manera més agressiva del previst per intentar ajudar la divisa, suposant que puguin convèncer els mercats que la seva nova eina antifragmentació realment funcionarà”, expliquen des d'Ebury.
"Amb riscos de fragmentació o sense, el BCE està brincando mentre la moneda crema, causant una inflació pitjor i més misèria per a la població", lamenta Neil Wilson, analista de Markets.com. "És hora d'una pujada d'emergència entre reunions per demostrar que van de debò", reclama, perquè "el mercat ja no creu el BCE. La inflació supera el 8% i els tipus d'interès continuen sent negatius: la bogeria del BCE", exclama.