cbeurolibrabrexit

Els mercats i, especialment el de les divises, viuen sumits en la paradoxa del Brexit per la qual, tot i que el divorci sense acord es fa cada vegada més evident, ningú aposta per aquest desenllaç. Un sentiment que oscil·la entre la complaença i els nervis i que eleva la lliura fins al voltant dels 1,31 dòlars aquest dilluns, després de marcar un mínim de 20 dies als 1,2977 dòlars divendres passat.

La moneda deixa enrere la tercera derrota de l'acord de la primera ministra britànica, Theresa May, en una nova jornada de votacions del Parlament sobre les alternatives al seu pla. Però, encara que sembli contradictori, "els esdeveniments de la setmana passada van impulsar la confiança dels inversors en què l'impàs actual tindrà una solució raonablement ràpida i satisfactòria", indica DWS Investments.

"Els esdeveniments clau de la setmana passada van ser les dues votacions en què els diputats finalment van decidir prendre el control de l'agenda parlamentària de les mans del govern", expliquen. "Això vol dir que és probable que els parlamentaris tinguin ara les eines parlamentàries necessàries (així com el poder latent) per aturar un Brexit sense acord", afegeixen els economistes de la companyia britànica d'inversió.

Amb tot, no descarten que els nervis i, fins i tot, "el pànic" tornin a apoderar-se de les places financeres si corre el rellotge cap al 12 d'abril sense un pacte. "Després de tot, els diputats han estat incapaços de mostrar unitat al voltant d'una solució viable els últims dos anys", comenten, i llancen la següent pregunta: "Qui hi podria tenir confiança ara que el drama Brexit ja està en pròrroga?"

NOVA JORNADA DE VOTACIONS

Però els inversors ignoren tot això per ara i se centren en la nova ronda de votacions d'aquest dilluns. També escodrinyen Downing Street, a la recerca de la confirmació que May presentarà el seu acord per a una quarta votació, després de tres derrotes. El comportament de la lliura transpira confiança del mercat, amb la divisa aguantant els 1,30 dòlars durant tot el mes de març i més d'un 5% per sobre dels seus mínims del 3 de gener, als 1,2373 dòlars.

Mentrestant, des de la Unió Europea (UE), el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha assegurat que la paciència de la UE "s'acaba". "Fins ara sabem a què diu 'no' al Parlament britànic, però no sabem a què diria 'sí'", ha argumentat.

La Cambra dels Comuns podria donar resposta a Juncker avui mateix. El Parlament britànic vota, a partir de les 21.00, una sèrie de mocions sobre diferents modalitats de Brexit.

Les opcions són les següents:

1.- Brexit amb una sortida unilateral de l'acord de mínims amb Irlanda del Nord, l’anomenat backstop. Aquesta opció va ser presentada durant la sessió prèvia i no va aconseguir acabar sotmesa a votació.

2.- Brexit sense acord previ el 12 d'abril si el Parlament és incapaç d'aprovar, en quarta votació, el text de sortida assolit entre May i Brussel·les. Una proposta gairebé idèntica va ser rebutjada per 340 vots de diferència durant l'última votació.

3.- Brexit amb garanties d'una negociació sobre la futura relació duanera amb la UE que, en acabar en un acord addicional, haurà de comptar amb rang de llei al Regne Unit. La proposta inicial va ser una de les més reeixides, en acabar rebutjada per només sis vots.

4.- Brexit "a la noruega", que inclouria el Regne Unit al mercat únic amb règim duaner negociat amb Brussel·les. Una proposta anterior, també molt semblant, va ser rebutjada per 94 vots.

5.- Nou referèndum de confirmació del Brexit de Theresa May i Brussel·les, que seria ratificat pel Parlament de rebre l'aprovació popular. Una proposta similar, presentada per l'opositor Partit Laborista, va ser rebutjada l'última vegada per 27 vots de diferència.

6.- Nou referèndum per impedir un Brexit sense acord previ, en el que es tracta d'una nova proposta.

7.- Supremacia parlamentària: donaria als diputats un vot sobre si donar suport a una sortida sense acord si, 36 hores abans de la sortida del Regne Unit, no s'ofereix cap extensió. Un rebuig a aquesta votació obligaria el govern a revocar l'Article 50 i aturar el Brexit tot esperant una investigació pública sobre un acord que pogués obtenir suport públic, que després podria sotmetre a un referèndum. També rebutjada per més d'un centenar de vots de diferència.

8 / 9.- Brexit en què Regne Unit seguiria sent membre de l'Espai Econòmic Europeu i/o membre de l'Associació Europea de Lliure Comerç. També rebutjada de manera aclaparadora: només 64 vots a favor.

Noticias relacionadas

contador