libraeuro

La lliura s'ha disparat aquest dimecres fins a màxims de gairebé una setmana, als 1,32 dòlars, esperonada per la bona acollida del mercat al gir que la primera ministra, Theresa May, ha imprès el Brexit. La 'premier' ha anunciat que consultarà amb el líder de l'oposició, el laborista Jeremy Corbyn, noves opcions sobre l'acord de retirada, i el mercat ho ha interpretat com una suavització del tractat acordat amb la Unió Europea (UE). Contra l'euro, la moneda ha tocat el canvi de les 0,85 lliures.

La lliura esterlina va tancar la sessió de dimarts liderant les monedes del G-10 després del canvi d'estratègia de May per garantir un Brexit ordenat. Durant el dia, oficials de la Unió Europea havien sembrat temors de creixents probabilitats d'una sortida sense acord entre ells el negociador del Brexit, Michael Barnier, i el primer ministre holandès Mark Rutte.

A la tarda, però, després de 7 hores de converses amb el seu gabinet, Theresa May va anunciar que s'erigirà un nou acord amb el líder laborista i demanarà una pròrroga curta a la UE per posar en marxa el nou pla, possiblement fins al 22 de maig. "L'ideal seria que poguéssim arribar a un acord sobre la futura relació amb la UE que tant jo com el líder de l'oposició puguem portar davant la Cambra dels Comuns", ha dit May. "No obstant això, si no podem arribar a un enfocament unificat, haurem d'acordar diverses opcions perquè siguin votades al Parlament. El govern es compromet a acatar la decisió de la Cambra".

La reacció des de Brussel·les no s'ha fet esperar. El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha deixat entreveure que estaria obert a acceptar la proposta de pròrroga de May, assegurant, a través del seu compte de Twitter, que "fins i tot sense saber avui quin serà el resultat final, hem de ser pacients" .

Els dos líders s'enfrontaran avui al debat parlamentari per oferir més detalls sobre la nova proposta que, probablement, "obre les portes a una forma més suau de Brexit", indiquen els experts de Monex. La lliura "ha rebut positivament les notícies, però un pas en fals en aquesta nova estratègia podria accelerar el camí cap a una extensió més llarga del Brexit o unes possibles eleccions generals", afegeixen aquests experts.

Els analistes de Rabobank, per la seva banda, fan èmfasi que els inversors no han abandonat la cautela, ja que "els núvols polítiques seguiran enfosquint les perspectives per a la lliura a llarg termini". La incertesa persistirà, tant sobre el Brexit com sobre el govern de May, que penja cada vegada més d'un fil, afegeixen aquests analistes.

Noticias relacionadas

contador