chica-paseando-junto-cartel-libra
Reuters

La incertesa d'una pròrroga que deixa el Brexit en terreny desconegut deixa pas a l'optimisme en la lliura, que encara la seva enèsima setmana decisiva amb l'optimisme de qui, per fi, vencerà la seva bèstia negra. No obstant això, l'anunci que el Parlament britànic ha rebutjat tornar a votar l'acord de May aquesta setmana, com estava previst, ha fet que la divisa britànica torni a caure amb força.

Els analistes assenyalen que s'aclarirà el terreny perquè prossegueixin les pujades perquè els polítics eliminin del tot l'única opció clarament negativa: el divorci sense acord. Davant la notícia que aquesta certesa tampoc s'aconseguirà aquesta setmana, la lliura cotitza amb retrocessos de gairebé mig punt contra el dòlar i l'euro.

Estava previst que els diputats votessin de nou aquesta setmana l'acord de la primera ministra, Theresa May, però la negativa parlamentària ha abocat el procés a estendre sense un termini definit.

"La lliura ha caigut com una roca després d'aquest anunci", comenta Naeem Aslam, analista de ThikMarkets. "El Govern haurà d'aconseguir canvis substancials, cosa que literalment és impossible i implica un retard prolongat", afegeix.

En la seva opinió, "les probabilitats que el Regne Unit surti de la UE" sense acord "han augmentat un cop més, perquè la UE necessita un pla i una estratègia clars per atorgar una extensió" a la data prevista del 29 de març.

L'objectiu de Theresa May és que la Cambra dels Comuns doni per fi el seu vistiplau a Acord de Retirada, i de fet, amenaça amb una pròrroga llarga, que podria fer "interminable" el procés (cosa que la UE ja ha dit que no consentirà) per intentar que els euroescèptics, també coneguts com a 'brexiters', cedeixin i votin a favor.

LA MILLOR SETMANA DE LA BALANÇA DES DE GENER

Tot i la volatilitat extrema, la moneda va tancar les operacions divendres amb un auge de l'1,7% enfront del dòlar i va rubricar la seva millor setmana des de gener.

"Ara està bastant clar que el Parlament no vol un Brexit sense acord", explica Mike Bell, de JP Morgan Asset Management, en declaracions a Bloomberg. "Si la pròrroga s'albira llarga, el ral·li de la lliura serà de proporcions reduïdes", explica l'analista. En canvi, si el mercat percep que l'acord pot ser aprovat "durant les pròximes setmanes, i el procés es perllonga poc temps, "la lliura esterlina s'enfilarà fins als 1,35 dòlars", vaticina l'expert.

Tot i la volatilitat, que no té aspecte de minorar, la lliura ha pujat al voltant d'un 4% aquest any, fet que la converteix en la moneda amb millor acompliment. Sens dubte aquesta serà una altra setmana intensa per la lliura amb a publicació de les dades d'ocupació del Regne Unit el dimarts, d'inflació, dimecres i la reunió del Banc d'Anglaterra, dijous.

Noticias relacionadas

contador