lira turca portada

La lira turca torna a protagonitzar agudes caigudes aquest dilluns, a l'avantsala de la reunió de tipus d'interès del seu banc central, quan es preveu una rebaixa nova, i malgrat els esforços del regulador monetari d'apuntalar la moneda. La divisa otomana ha depassat per primera vegada en la història el canvi de 14 per dòlar, per sobre dels 14,40 per dòlar, mentre que enfront de l'euro ha caigut més de 16 lires per cada moneda única.

No serveixen de res les intervencions del Banc Central de Turquia al mercat, l'última d'elles divendres passat, en el que va ser la tercera defensa de la moneda turca per part de la institució des de començament de mes de desembre. "El Banc Central de la República de Turquia intervé directament al mercat a través de transaccions de venda a causa de formacions de preus poc saludables en els tipus de canvi", va confirmar l'entitat.

Però el mercat ignora aquests esforços i descompta una nova rebaixa de tipus a la reunió del comitè de política monetària del banc central d'aquest dimarts. Al novembre, ja va retallar el preu de la lira en 100 punts bàsics, fins al 15%, un moviment que va passar a dos més durant el mateix sentit al setembre i octubre.

La moneda també s'ha vist fortament pressionada per les constants ingerències del president del país, Recep Tayyip Erdogan, sobre la política monetària del banc central turc i les contínues al·lusions a què el país està lliurant una "guerra econòmica."

Erdogan s'ha negat sistemàticament a pujar els tipus d'interès per frenar la inflació creixent de dos dígits, i el valor de la lira s'ha desplomat durant els últims anys en gran mesura com a conseqüència. La inflació a Turquia s'acosta ara al 20%. Erdogan ha acomiadat tres caps del banc central per no alinear-se amb la seva creença que no s'han de pujar els tipus.

L'espiral baixista de la lira ha estat sorprenent: es va desplomar des d'aproximadament 8,5 per dòlar a finals d'agost fins a més de 13 per dòlar en només tres mesos. El 24 de novembre, la moneda va protagonitzar la seva caiguda més gran en un dia, del 14%, també per les paraules del president turc.

Noticias relacionadas

contador