lira turca portada

La lira turca ha rebut amb caigudes la primera pujada de tipus d'interès al país otomà des del març del 2021. La divisa marca nous mínims i es negocia a 24,5 unitats per dòlar després que el Banc Central de Turquia hagi elevat les taxes des del 8,5% fins al 15%.

Tot i que aquest enduriment monetari hauria de contribuir a estabilitzar la moneda turca, la decisió ha decebut el mercat, que esperava un augment del 20% o fins i tot del 25%.

El Comitè ha decidit "iniciar el procés d'enduriment monetari per tal d'establir com més aviat millor el rumb cap a la desinflació, ancorar les expectatives d'inflació i controlar el deteriorament del comportament dels preus", ha indicat al comunicat l'organisme.

Aquest fort increment de tipus es produeix amb la nova governadora, Hafize Gaye Erkan, al capdavant del banc central.

"El president Erdogan va guanyar les eleccions amb la promesa de defensar taxes d'interès més baixes després d'haver liderat una campanya de retallades de taxes agressives sota el governador Şahap Kavcıoğlu, abans de reemplaçar immediatament a ell i el ministre de finances després de la votació. S'esperava àmpliament una pujada de tipus aquest dijous, però el rang de pronòstics era ampli i, en tot cas, l'augment del 6,5% era a l'extrem inferior”, explica Craig Erlam, analista sènior de mercat d'OANDA.

La lira turca està fent front a una forta pressió baixista des que Erdogan revalidés el seu mandat a la presidència del país i, des del començament d'any, la divisa s'ha debilitat un 30% enfront del 'bitllet verd'.

"Turquia enfronta molts problemes en el futur com a resultat de les polítiques equivocades dels últims anys i això probablement justificarà un ajust més agressiu en el futur. Ara com ara, els inversors poden sentir-se lleument alleujats que les taxes es dirigeixin en la direcció correcta, encara que no sigui prou ràpid", afegeix l'expert.

Tot i això, Erlam creu que "el risc és que Erdogan realment no hagi dubtat a acomiadar els governadors que van pujar les taxes en el passat perquè els inversors mai se sentin completament tranquils mentre ell sigui president".

Noticias relacionadas

contador