lira turca portada

La lira turca ha prolongat la seva agonia aquest dimarts i acumula caigudes de fins a un 1,5% enfront del dòlar i l'euro després de conèixer la decisió de les autoritats electorals de Turquia d'anul·lar les eleccions locals d'Istanbul. La divisa estira els mínims de set mesos fins a les 6,20 unitats contra el 'bitllet verd', mentre els experts apunten que el declivi de la moneda prosseguirà durant les següents setmanes.

L'últim tram baixista de la moneda otomana segueix a gairebé un mes i mig de declivi durant el qual s'ha vist sotmesa a una intensa pressió per la incertesa política del país, després del resultat de les eleccions municipals del 31 de març. Finalment, la Comissió Electoral de Turquia (YSK) ha anul·lat el resultat dels comicis locals a Istanbul i ha convocat una nova votació el 23 de juny.

El procés d'impugnació d'aquest resultat electoral es va iniciar quan el president del país, Recep Tayyip Erdogan, va demanar la seva anul·lació a inicis d'abril. L'acceptació del recurs presentat a aquesta comissió pel governamental islamista AKP després de la victòria el passat 31 de març de l'oposició socialdemòcrata a les eleccions municipals s'inicia un nou període de campanya electoral, informa 'Efe'.

Els analistes de TD Securities indiquen que aquesta decisió obre la porta a un "risc significatiu de desassossec social al país" que "debilita la democràcia turca". Aquest fet, afegit al fet que altres analistes no preveuen que el govern d'Erdogan sigui capaç de dur a terme les profundes reformes necessàries per pal·liar la crisi econòmica de la regió eurasiàtica, fan preveure més debilitat en la moneda.

A tot l'anterior cal afegir l'acció del Banc Central de Turquia. En la seva decisió de política monetària del passat 26 d'abril, el regulador turc va abandonar el seu compromís d'elevar les taxes d'interès si fos necessari. Aquesta aturada, després de set mesos d'alces en el preu del diner està repel·lint els inversors d'una economia molt apallissada, la caiguda en la moneda l'any passat va provocar una forta sacsejada als mercats emergents de tot el món. L'anunci es va sumar a una llarga llista de preocupacions, entre la inflació de dos dígits, la política poc ortodoxa, la influència de l'executiu turc sobre la independència del banc central i els moviments dramàtics, però inexplicables en les reserves de divises de Turquia.

Per aquests motius, el vaticini de la companyia canadenca és que la divisa prossegueixi la seva depreciació fins a les 8,90 lires per dòlar, durant els propers mesos. Aquest canvi suposaria una caiguda molt més gran que l'experimentada durant la crisi d'agost de 2018, quan va tocar preus més enllà de les 7 unitats per dòlar.

Noticias relacionadas

contador