La lliura cedeix terreny aquest dimecres, a menys de 24 hores perquè comenci la cimera de la Unió Europea (UE), que coincideix amb la data límit autoimposada per Londres perquè l'Executiu comunitari presenti un acord de comerç després del Brexit. La divisa s'ha esfondrat fins als mínims d'una setmana, en 1,2863 dòlars, mentre contra l'euro ha pujat a 0,9122 lliures, màxims de cinc dies, enmig d'informacions que apunten que el bloc comunitari anunciarà demà que no hi ha acord i que iniciarà els preparatius per a un divorci dur.
Noticia relacionada
Johnson no da motivos para el optimismo en la hora de la verdad del BrexitAquest dimarts, el negociador de la Unió Europea (UE) per al Brexit, Michel Barnier, ja va deixar entreveure que, malgrat les llargues converses amb el Govern de Boris Johnson, no s'havia aconseguit acostar postures. De fet, va culpar el Regne Unit de la falta d'avanços en les negociacions comercials. I així ho va fer saber en una reunió a Luxemburg amb ministres d'assumptes europeus del bloc comunitari, segons van apuntar funcionaris coneixedors de la trobada i citats per 'Bloomberg'.
La falta d'avanços queda patent a les declaracions públiques que han fet tots dos bàndols, malgrat un cert optimisme del mercat, que ha estat criticat per analistes d'Oanda, Pantheon Macroeconomics i Julius Baer, que clamen que no hi ha cap raó per ser positiu, assenyalen. No obstant això, les negociacions seguiran fins a l'últim minut. La UE "continuarà treballant per un acord just en els pròxims dies i setmanes", apuntava Barnier al seu compte de Twitter. Però la veritat és que el temps se'ls tira al damunt, ja que el primer ministre britànic, Boris Johnson, va assegurar que s'aixecarà de la taula demà mateix si per aleshores no s'ha arribat a un acord.
En aquest context, “els operadors haurien de posicionar-se per a un moviment potencialment ampli en els parells de la lliura esterlina en qualsevol direcció, amb un risc de caiguda molt significatiu si les converses s'esfondren ara com ara sense resultat, ja que el mercat sembla mal posicionat per a les males notícies", avisa John J. Hardy, cap d'estratègia de divises de Saxo Bank. "El Regne Unit també està bregant amb un pic greu de casos de COVID-19 i els polítics poden considerar els tancaments regionals per fer front al ressorgiment de la pandèmia”, afegeix Hardy.
Altres analistes també criden a la cautela, ja que els escenaris que s'obren després del cim no conviden a ser gaire optimistes. “S'ha encaixat que la data límit final s'ha traslladat al 31 d'octubre i que a la cimera es presentarà un esbós general d'un acord”, assenyala Craig Erlam, de Oanda. No obstant això, “no s'ha solucionat ni un sol dels esculls de la futura relació comercial”, assenyala, i el premier britànic ni tan sols no ha insinuat que figuri als seus plans seguir amb les negociacions després del conclave europeu.
En realitat, “la perspectiva d'un Brexit sense acord és cada vegada més probable”, assumeixen des de Pantheon Macroeconomics. Però encara que la cimera de la UE acabi sense acord entre Londres i Brussel·les, “les negociacions podrien prolongar-se de totes maneres, amb el següent conclave europeu de desembre com a nova data límit”, assenyala David Alexander Meier, economista d'Oanda. “Esdeveniments anteriors han mostrat un tractament flexible dels terminis de Brexit”, recorda, i “en aquest cas, la lliura esterlina podria romandre als nivells actuals durant les pròximes setmanes”.