L'alegria per l'aclaparadora victòria del primer ministre britànic, Boris Johnson, en les eleccions del 12 de desembre a Regne Unit li ha durat poc a la lliura. Després d'escalar per sobre de 1,35 dòlars, ha tornat al nivell de 1,3050 dòlars i 0,85 lliures contra l'euro -des de 0,8275 lliures-, per les renovades pors del mercat a la intransigència del ‘premier’ en el Brexit, que ressusciten el divorci sense acord. La moneda puja lleugerament després de l'àmplia reculada.
Noticia relacionada
La UE, preocupada por el plazo "rígido" y "muy limitado" para negociar la relación post Brexit
La moneda ha negat tot el ral·li dels últims dies, basat en les expectatives que una àmplia majoria conservadora buidaria les incerteses entorn del procés de desacobli entre Regne Unit i la Unió Europea (UE). Fins i tot hi havia analistes que apuntaven que amb el Parlament al seu favor, Johnson podia embarcar-se en la consecució d'un Brexit més suau. Aquestes assumpcions van alimentar les posicions llargues amb projeccions que el ral·li seguiria fins als 1,38 - 1,40 dòlars.
Però lluny d'aquest escenari, el primer ministre britànic ha fet passos cap a una via encara més dura, la qual cosa ha provocat que els inversors es desfacin de les seves posicions alcistes a tota velocitat. El gir abrupte “es deu al fet que Johnson està legislant per a obligar el seu propi govern a sortir dels acords de transició amb la UE al desembre de 2020, amb un acord vigent o no”, explica Neil Wilson, analista de Markets.com.
“És un moviment estrany”, afirma, que “crea una nova sensació que el país està a la vora del penya-segat i que hi ha risc real que es produeixi la separació sense acord”, continua. “El comportament de la lliura és un senyal que el mercat ho creu així”, expressa.
L'expert crida a la calma ja que argumenta que “hauríem de veure això com el que realment és: una legislació que pot ser revocada amb un projecte de llei en qualsevol etapa en cas que hi hagi necessitat”. I assenyala que es tracta més aviat d'una estratègia: "No és un archienemigo Brexiter i ha mostrat poc apetit (malgrat els tambors de guerra) d'anar-se sense un acord".
Wilson afirma que el 'premier' envia un doble missatge amb el contundent inici de la legislatura, d'una banda, arrenca la campanya 'Tory' de 2024, en apel·lar als nous votants; per un altre, avisa a la UE novament que no sempre hi ha un acord sobre la taula. Per a ser justos amb Johnson, "va funcionar l'última vegada, ja que va aconseguir revisar l'Acord de Sortida en l'últim minut que el Parlament va aprovar". "I el capritx dels mercats de divises no és de la seva incumbència ni està sota el seu control. No hi ha res com una data límit per a enfocar les ments", completa l'economista de Markets.com.
"L'acció del preu indica que les notícies sobre el Brexit continuaran tenint influència en la lliura, amb la trajectòria de les negociacions comercials ara en focus, així com el risc d'un final sense acord al final de la transició al desembre de 2020", indiquen per la seva part els analistes de Monex.
EL MERCAT MIRA Al BOE
En aquest context tempestuós se celebra el dijous la primera decisió de tipus d'interès sobre del Banc d'Anglaterra postelecciones que gaudirà de major interès del mercat, indiquen els analistes. Encara que la lliura acapara ara tota l'atenció, una vegada que s'hagi estabilitzat una mica, "el focus virarà indubtablement cap a l'economia domèstica del Regne Unit", afirmen els experts de MUFG. "La pregunta és si la reducció o eliminació de la incertesa política i del risc imminent d'un Brexit sense acord serà suficient per a impulsar el sentiment i revitalitzar la inversió al país", indiquen.
En els mesos anteriors a les eleccions, el Banc d'Anglaterra havia començat a adoptar cada vegada més un biaix més moderat, amb alguns funcionaris suggerint que fins i tot en el cas d'un Brexit ordenat, La Vella Dama podria haver de reduir les taxes. Els membres del Comitè de Política Monetària del banc central Saunders i Haskel van votar a favor d'una baixada en la reunió del *BoE del mes passat. "Publicacions recents de dades econòmiques del Regne Unit suggereixen que el Banc d'Anglaterra mantindrà una postura cautelosa matí malgrat alguns motius per a l'optimisme després de les eleccions", comenten els experts del banc nipó. "El principal risc és que el BoE pugui sonar més optimista després del resultat electoral del Regne Unit i del progrés cap a un acord comercial entre els Estats Units i la Xina", conclouen.