• Pequín també ha emprès una ofensiva legal contra les fugides de capitals
  • Els bancs estatals han venut dòlars per cinc dies consecutius
chine-yuan-renminbi-monnaie-billet-drapeau-finance-fusions-acquisitions-croissance-banque-pekin

La cruzada de las autoridades chinas para apuntalar su moneda y que ha llevado a los principales bancos estatales del país a una fiebre vendedora de dólares, ha dejado notar sus efectos y ha aupado al yuan. La divisa se recupera de sus recientes mínimos de ocho años y medio y pone rumbo a su mejor cierre semanal en cuatro meses.

Des de dilluns passat, els grans bancs del país han injectat dòlars en el sistema financer, compensant les compres de les grans companyies d'aquesta divisa, informa Reuters. En el curt termini, el yuan ha reaccionat amb pujades moderades i es troba operant al voltant dels 6,8830 yuans per cada dòlar.

Els grans bancs del país han injectat dòlars en el sistema financer, compensant les compres de les grans companyies d'aquesta
divisa

El Banc Popular de Xina també ha rebaixat el canvi fix contra el bitllet verd fins als 6.8794 yuans, el millor nivell en dues setmanes -el yuan només es pot moure un 2% a dalt o a baix d'aquesta xifra. No obstant això, i malgrat els esforços de les autoritats monetàries del país, el renminbi acumula una depreciació d'un 6% contra el bitllet verd en el que va d'any, revifant les fugides de capitals.

Pequín també ha emprès una ofensiva legal per subjectar els capitals dins de les seves fronteres, amb un paquet de normes destinades a prevenir les inversions a l'estranger de més de cinc milions de dòlars i que s'aplicarà a les transferències exteriors, en forma de transaccions en les carteres dels inversors o compra directa de divises. Així mateix, l'Agència Estatal del Mercat de les Divises (SAFE per les seves sigles en anglès), l'entitat governamental que regula les transaccions de monedes, també ha estret el cèrcol sobre els préstecs denominats en yuans a l'estranger.

Analistes de ANZ han indicat que, mentre els pagaments exteriors processaments pels bancs xinesos als seus clients han aconseguit una mitjana de 24.000 milions de dòlars al mes, des del passat mes de maig, els ingressos nets estan denominats principalment en yuans i no en dòlars. "A mesura que la compra de divisa estrangera es torna cada vegada més difícil, els residents xinesos es veuen encoratjats a enviar fons en la moneda local per a la seva conversió en l'estranger".

RESERVES DE DIVISA

L'abast global de les mesures per apuntalar la moneda xinesa es veurà la setmana vinent, quan el banc central publiqui les seves dades sobre reserves de divises. Encara que el país segueix posseint la quantitat més gran de divisa estrangera del món, les "provisions" han caigut fins als 3,17 bilions de dòlars a la fi de setembre, des del bec de 3,99 bilions de dòlars en 2014, la qual cosa testifica que el banc central ha estat cremant el seu rebost de moneda per apuntalar el yuan.

A més, aquest moviment ha tingut efectes negatius sobre el país, ja que les entitats financeres xineses veuen com s'està esgotant la seva liquiditat al mateix temps que augmenten els interessos sobre els préstecs. La Taxa d'Oferta del Mercat Interbancari de Xangai (SHIBOR per les seves sigles en anglès) ha aconseguit aquesta setmana el seu nivell més alt des del passat 30 de setembre, després d'una perllongada tendència alcista de setze dies.

contador