• La moneda asiàtica ha trencat el suport dels 6,86 iuans per cada dòlar
  • El Banc Popular de la Xina està aprofitant l'apreciació del dòlar per deixar que la seva moneda es compri més barata
  • Les rupies indonesies i índies segueixen depreciant-se
yuan-dollar

L'avançament del dòlar s'estén en tots els fronts, deixant un panorama al mercat de les divises on el “bitllet verd” és el líder absolut des que Donald Trump va guanyar la presidència dels EUA. La moneda nord-americana aconsegueix màxims de diversos mesos contra els seus principals rivals i prossegueix el seu avanç contra el iuan, que ha marcat el seu nivell mínim en gairebé vuit anys contra la divisa dels EUA.

La moneda asiàtica ha trencat el suport dels 6,86 yuanes per cada dòlar durant la sessió asiàtica, el seu nivell més feble des de desembre de 2008 i acumula pèrdues d'un 5% des de principins d'any. La devaluació del renminbi obeeix a les expectatives que EUA implementi mesures proteccionistes i greu les importacions de Xina, que té al país nord-americà un dels seus socis potencials.

A més, segons recull Reuters, citant fonts de mercat, el Banc Popular de Xina ha dut a terme una política no intervencionista en els últims dies, aprofitant l'oportunitat per deixar que la seva moneda es compri més barata davant l'escalada del dòlar. El banc central ha permès la depreciació de la divisa en previsió que les seves exportacions puguin encarir-se si Trump aplica les taxes d'un 45% amb les quals ha promès gravar el comerç exterior amb Xina.

El banc central de Xina ha fixat un nou canvi per a la seva divisa contra el dòlar -només permet que es devaluï un 2% per damunt o per sota d'aquest nivell-, en els 6,8495 iuans, per sota de l'anterior nivell en els 6,8291 iuans, demostrant així que se sent còmode amb els moviments del mercat.

Analistes de Xina International Capital Corporation han assenyalat en un recent informe que seran precisament les “preocupacions entorn de les relacions bilaterals amb EUA el que previndrà que el Banc Popular de Xina impedeixi una major depreciació de la divisa”. Aquests experts, esperen que el dòlar es canviï a 6,98 yuanes a la fi d'any, mentre analistes de Danske Bank, aposten perquè la divisa cau fins als 7,1 yuanes per cada bitllet verd en 2017.

CAIGUDES EN ALTRES DIVISES ASIÀTIQUES

La resta de divises asiàtiques han seguit cedint posicions a l'inici de la setmana, després de les abruptes depreciacions de la setmana passada, provocades per la victòria de Trump. Mentre el ien lidera les pèrdues del continent, amb un desplomi d'un 6% en una setmana, la rupia indonèsia i el ringgit malasio han deixat mínims de diversos mesos, aconseguit en el cas de la moneda de Malàisia preus no vists des de 2015 contra el dòlar.

La rupia índia ha deixat també mínims de quatre mesos contra el dòlar en la sessió asiàtica del dijous, mentre l'índex Sensex -que ha tancat amb caigudes d'un 1,29%- prossegueix amb les seves pèrdues mentre els inversors es desfan dels actius locals. L'Índia també viu una aguda crisi de liquiditat que ha paralitzat el país, després de la retirada, per part del Govern, dels bitllets de 500 i 1.000 rupies.