Sis dels grans bancs centrals del món han coordinat esforços perquè els mercats no es quedin sense dòlars. El 'bitllet verd' segueix jugant un paper de refugi actiu formidable en aquesta crisi sanitària del coronavirus, i la fugida de fons de Wall Street i d'altres actius cap a la liquiditat de la divisa dels EUA garanteix que el dòlar seguirà sent fort durant un bon temps, indiquen els experts de Rabobank. Un patiment prolongat de la borsa dels EUA i la incertesa per la propagació del Covid-19 i el seu possible impacte sobre l'economia apuntalen el dòlar, i causa perjudicis irreparables a les divises dels mercats emergents, que són les més maltractades en aquest context.
Noticia relacionada
No bastan los bancos centrales: hace falta una "gran respuesta fiscal" para evitar la depresiónLa divisa dels EUA és la unitat de canvi dominant al sistema de pagaments global i, com que els indicis de les conseqüències econòmiques del coronavirus estan empitjorant, "la Reserva Federals dels EUA (Fed) pot haver de recórrer a noves mesures d'emergència per convèncer les empreses globals que el subministrament de dòlars seguirà sent abundant," indiquen els experts de l'entitat holandesa. "Aquestes mesures són necessàries per tal d'evitar que una crisi potencial de l'economia es transmeti al sistema financer global," afegeixen, i asseguren que "tenint en compte les tensions actuals, seguim veient que hi ha marge perquè el dòlar es reforci davant d'un grup considerable de monedes."
"Aquests darrers cinc dies, el 'bitllet verd' ha superat gairebé totes les monedes globals. No hi ha alternativa per a les transaccions globals, i esperem que, mentre persisteixin les tensions al mercat monetari, seguirà ferm." Les monedes que han demostrat més vulnerabilitat aquests dies inclouen el ruble, el peso mexicà, o el zloty polonès, que han caigut vora un 7%.
Un estudi de Bloomberg estima que les divises de països com ara Turquia, Rússia, Xile o Mèxic potencialment podrien devaluar-se entre un 40% i un 15% si el brot víric causa pèrdues als valors nord-americans equiparables a les de la crisi del 2008. L'anàlisi mostra que les monedes de països amb dèficit de compte corrent i mercats financers relativament ilíquids són els més vulnerables a la fortalesa del dòlar. S'hi inclouen un nombre de nacions de l'Amèrica Llatina, a més de Sud-Àfrica, Indonèsia i l'Índia.
Les monedes amb grans excedents, en canvi, es preveu que tinguin un rendiment superior, com ara Tailàndia i Taiwan. Un cas atípic és el ruble. Si bé Rússia té un superàvit al compte corrent, la seva moneda s'enfronta a pèrdues greus, ja que una crisi a l'economia global generalment fa que caiguin ens preus del petroli, com ja està passant.
MÉS POR A L'ESFONDRAMENT DEL RUBLE QUE NO PAS AL CORONAVIRUS
De fet, el 60% de la ciutadania de Rússia tem més que caigui el ruble, i que conseqüentment els preus comencin a augmentar, que a contagiar-se del nou coronavirus, que ja ha causat 6.500 víctimes mortals i prop de 170.000 infeccions a tot el món, segons un estudi del banc rus Otkritie.
Un 60% dels enquestats diuen que tenen més por de l'enfonsament del ruble, i només un 29% diu que té més por de contagiar-se amb el nou coronavirus originat a la ciutat xinesa de Wuhan, segons informa l'agència de notícies russa Sputnik.
L'enquesta posa de manifest que el 57% dels russos creuen que la crisi econòmica de 2014 pot tornar-se a repetir, i un 27% no descarten que la nova crisi sigui encara pitjor. Tan sols un 17% dels enquestats esperen una millora de la situació econòmica en un futur proper.
Mentrestant, els analistes de Rabobank indiquen que el dòlar es mantindrà fort en funció del desenvolupament de la crisi. L'acció que ja han anunciat els bancs centrals ajudarà a limitar l'escalada de qualsevol pressió al sistema financer. No obstant, "fins que no hi hagi indicis que els casos de coronavirus a Europa i els EUA han arribat al seu punt àlgid, els temors sobre les perspectives de l'economia real seguiran empitjorant, i els bancs centrals hauran de mantenir-se en alerta màxima per protegir el sistema financer", argumenta. I subratllen que, mentre el nombre de casos segueixi creixent, la fam pel dòlar continuarà.