El peso argentí ha protagonitzat una nova caiguda del 3,5% aquest dijous, durant una jornada molt marcada per la volatilitat de les monedes emergents, de la mà de la lira turca. La decisió d'incrementar els tipus en 625 punts bàsics, fins al 24%, del Banc Central de Turquia, ha donat ales a la lira i ha enviat una onada d'optimisme a altres divises que ha estat ignorada per la moneda argentina, que ha marcat un nou mínim històric en preus de tancament als 39,09 pesos per dòlar.
En canvi, altres economies que s'han vist criticades per la crisi que ha castigat aquest any els països en desenvolupament van rebre una bombona d'oxigen, animades pel ral·li de la lira de més d'un 5% de mínims a màxims. Sense anar més lluny, el rand sud-africà ha avançat un 1,3% enfront del dòlar i el peso mexicà, un 1%. El iuan va aconseguir un auge del 0,4%, tot i que aquest divendres torna a les caigudes i es deixa un 0,2% fins als 6,8520 iuans.
Però el peso argentí va seguir dessagnant aquest dijous, sessió que va rubricar amb el seu pitjor canvi al tancament contra el dòlar. La causa s'ha de buscar en una alta demanda de dòlars com a conseqüència que la liquiditat es va disparar durant una subhasta de bons de l'Estat, segons expliquen els analistes. El que va passar durant la sessió de dijous demostra que els inversors no restauren la seva confiança en l'economia del país presidit per Maurici Macri, malgrat els seus esforços per contenir la divisa.
El peso s'ha arribat a depreciar-se un 50% aquest any, un 7% només l'agost, cosa que va provocar una pujada de tipus fins al 60% i una reforma en profunditat en l'administració argentina per complir amb els objectius del dèficit del Fons Monetari Internacional (FMI). El Govern de Macri va signar el juny un acord amb l'FMI per una línia de crèdit de 50.000 milions de dòlars -que va demanar que s'avancessin l'agost- però no va aconseguir calmar els mercats.
No obstant això, la desconfiança es manté per la recessió que pateix l'economia local i pels temors dels inversors sobre la solvència d'Argentina. I tot, tot i que els economistes insisteixen a ressaltar les seves bones perspectives per a Argentina, el compromís per estabilitzar el seu sistema financer és complet, amb un banc central que té els tipus d'interès més elevats del món després de les últimes alces.