dolarrey

Modest rebot de l'euro i la lliura contra el dòlar aquest divendres, mentre el ‘bitllet verd’ corregeix moderadament el seu ral·li de les últimes sessions al mercat de les divises, amb l'ajuda de la crisi del coronavirus i del pànic que ha provocat entre els inversors que no deixen d'acumular efectiu en la divisa dels EUA. De fet, la moneda nord-american va de camí a rubricar la seva millor setmana des de la crisi financera de 2008, amb una alça del 3,7% de l'índex que mesura el seu comportament contra la resta de monedes principals.

L'avidesa dels participants en els mercats per estar en liquiditat ha provocat sortides en massa de les seves posicions en borsa, bons, matèries primeres com l'or o el petroli, que s'ha traduït en una demanda del dòlar sense precedents. Els bancs centrals han hagut de sortir al pas amb una sèrie d'accions d'emergència inèdites per a alguns d'ells fins i tot durant la crisi financera de fa 12 anys, i els experts auguren compres d'actius il·limitades i tipus zero “per un temps llarg”. Tot en un esforç per bombar bitllets i evitar un col·lapse del sistema financer a l'estil de la crisi de les subprime.

La inusitada fortalesa del dòlar va provocar aquest dijous que la moneda única cedís fins als 1,0654 dòlars, mínims no vists en gairebé tres anys. La caiguda li va servir per emplenar l'anomenat 'gap de Macron' d'abril de 2017, quan es va deixar un buit alcista animada per la victòria del president francès, Emmanuel Macron, a les eleccions presidencials d'aleshores. "Caldrà esperar al tancament setmanal per saber si el gap està completament resolt", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamania. Aquest divendres ha superat els 1,08 mentre la volatilitat en la divisa europea es manté elevada després que el Banc Central Europeu (BCE) hagi llançat un nou programa de compra d'actius de 750.000 milions de euros per intentar alleujar les tensions financeres de l'eurozona. El nou paquet d'ajuda ha estat denominat Pandemic Emergency Purchase Programme (PEPP), un Programa de Compra d'Emergència Pandèmica.

Quant a la lliura, rebota amb ganes per sobre dels 1,1850 dòlars i es canvia a 0,91100 lliures per euro. El dijous, la moneda britànica va perdre els 1,15 dòlars, i va tocar mínims a 1,1450 dòlars, no vist des de 1985, i l'euro/lliura apunto a la paritat. Les sacsejades continuen dominant la cotització després de les accions del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès): tipus al 0,1%, més 'QE' i eliminació dels test d'estrès.

Pel que fa a la resta de divises, la reculada de la moneda dels EUA deixa descansar també les monedes llatinoamericanes i emergents, que acumulen mínims històrics, i també als dòlars dels països del Pacífic.

Noticias relacionadas

contador