ep imagen de archivo de billetes de 50 y 20 euros
EUROPA PRESS - Archivo

L'euro torna a estirar els seus recents mínims de gairebé tres anys aquest dimarts, després que la publicació de l'enquesta ZEW de confiança inversora a Alemanya i la zona euro hagi revelat una maçada de les expectatives econòmiques per al bloc europeu i, en concret, per a la seva locomotora. La divisa comunitària ha ampliat els seus mínims de 34 mesos fins als 1,0793 dòlars, per la qual cosa perd per primera vegada els 1,08 dòlars en gairebé tres anys i tracta d'emplenar el buit alcista deixat a l'abril en 2017, després de la victòria del president francès, Emmanuel Macron en les presidencials del país gal.

  • 1,0408$
  • 0,02%

Des que el passat 12 de febrer la divisa compartida va tornar a nivells de preu contra el ‘bitllet verd’ no vists en gairebé tres anys, ha anat estirant els mínims, atret sense remei pel que en anàlisi tècnica es denomina ‘gap’, "sobretot després de perforar el suport que presenta en els mínims de 2019 (1,0878), ara resistència més immediata", indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. La tendència és que s'acabin emplenant aquests forats en els gràfics, segons assenyalen els experts, que situen el seu objectiu actual en 1,0725 dòlars.

L'euro ha perdut un 3,4% del seu valor enfront del dòlar estatunidenc en el que va de l'any, llastrat per les febles dades de fabricació i PIB germans, que suggerissin que la zona euro és més vulnerable del que es pensava anteriorment, mentre que l'economia dels Estats Units ha demostrat ser més resistent que la resta del món. Aquest dimarts, l'índex ZEW ha indicat que es va situar en 10,4, enfront del 25,6 anterior i tres vegades menys que el 30 esperat pel mercat. A Alemanya, la situació no és diferent. El baròmetre de les seves expectatives per als pròxims sis mesos ha caigut sorprenentment fort al febrer, en 18 punts, fins a situar-se en 8,7.

"La combinació de dades de l'eurozona, els preus de mercat, les renovades retallades en les taxes de dipòsit del Banc Central Europeu (BCE) i les característiques atractives de finançament de l'euro no són un bon auguri per a la moneda”, subratllen els experts d'ING. La feble evolució de l'economia també es deu en part a la creixent crisi del*coronavirus i, en el seu conjunt, incrementen el sentiment del mercat que la política monetària del BCE mantindrà el seu biaix ultraacomodaticia per llarg temps.

L'altra moneda que cau aquest dimarts és la lliura, que sofreix l'impacte de les diferències entre Regne Unit i la Unió Europea (UE) sobre la relació comercial que han de mantenir quan acabi el període de transició després del Brexit. El cable (lliura/dòlar) ha tocat 1,2995 dòlars i l'euro/lliura es canvia en els voltants de les 0,8300 lliures.

Noticias relacionadas