ep monedas y billetes de euro
EUROPA PRESS - ARCHIVO

L'euro accelera aquest dijous després de la compareixença de la presidenta del Banc Central Europeu (BCE), Christine Lagarde, qui, tal com s'esperava, ha urgit als líders europeus a aprovar "amb urgència" un "ambiciós" Fons de Recuperació després de la pandèmia. La banquera central ha anat més enllà i ha recolzat la proposta de la Comisió Europea que el muntant s'elevi a 750.000 milions i tingui una bona proporció entre préstec i subvencions per als països més afectats per la pandèmia. La moneda s'enfila per sobre d'1,1431 dòlars, després de passar tota la sessió batallant amb el nivell de 1,14 dòlars.

Els analistes també destaquen la fortalesa del ‘bitllet verd’ aquestes últimes hores com a causa principal de la caiguda de l'euro des dels màxims de dimecres, 1,450 dòlars. Malgrat estar sumit en una tendència baixista de curt termini, ha rebut impuls de la renovada incertesa causada per les tensions entre la Xina i els EUA. El president del país, Donald Trump, no ha descartat sancions addicionals a alts funcionaris xinesos per la repressió de Pequín a Hong Kong, segons ha dit aquest dimarts un portaveu de la Casa Blanca. El New York Times també va informar que l'administració Trump està considerant una prohibició radical de viatjar als Estats Units per part de membres del Partit Comunista Xinès, citant quatre fonts informades no identificades.

"El dòlar es troba en una cruïlla", assenyala l'estrateg FX de OCBC Terence Wu. Està sota pressió, però el seu destí a curt termini, afegeix, descansa en l'euro i el resultat de la reunió del BCE d'avui i la Cimera de la UE del cap de setmana.

El supervisor monetari deixarà descansar l'artilleria pesada a la reunió del Consell de Govern de juliol. Després dels pantagruèlics estímuls dels últims mesos, amb un total de compres d'actius d'1,35 bilions, la presidenta del supervisor monetari, Christine Lagarde, ha donat moltes pistes que el BCE pausará les seves actuacions per ara. I els analistes esperen que assenyali que és el torn que els Governs prenguin cartes en l'assumpte i els urgeixi a acordar un paquet d'estímuls per reactivar l'economia europea després del confinament i en plena crisi per la pandèmia.

Qualsevol acord que es pugui assolir entre divendres i dissabte, encara que no ha de descartar-se que no sigui fins al diumenge o, fins i tot, en una cimera a la fi de mes, haurà de tancar una bretxa entre els països rics i estalviadors del nord i els del sud, altament endeutats, que s'han emportat la pitjor part de la crisi de la COVID.

"En la nostra opinió, l'euro pot sostenir el seu moviment més enllà d'1,1400 dòlars si tots els líders de la UE estan d'acord amb el fons de recuperació proposat per a tota la UE", indica l'analista de divises del Commonwealth Bank of Austràlia, Kim Mundy. Però “continua havent-hi un nivell generalitzat d'escepticisme al carrer, la qual cosa suggereix que encara existeix la possibilitat d'una sorpresa a l'alça, per la qual cosa superar 1,15 dòlars no queda fora de discussió”, arrodoneix per part seva Stephen Innes, analista d'Axi Trade.

Noticias relacionadas

contador