ep monedas de euro sobre la bandera de la ue
picture alliance / Uli Deck/dpa - Archivo

El dòlar ha tocat aquest dijous un nou mínim de gairebé 27 mesos contra l'euro i la divisa comunitària ha arribat a canviar-se a 1,1916 dòlars, ampliant els seus màxims recents i enfilant-se fins a nivells de preu no vists des de mitjan maig de 2018. La moneda única retrocedeix des d'aquestes cotes cap a 1,1850 dòlars.

Les dades macro d'aquest dimecres han donat un cert impuls a la divisa comunitària, ja que suggereixen una recuperació a dues velocitats.

Així, l'activitat del sector privat de la zona euro s'ha accelerat al juliol més enllà de les expectatives preliminars, aconseguint el ritme d'expansió més fort des de juny de 2018, segons reflecteix l'índex compost de gestors de compres (PMI), que es va situar en 54,9 punts des dels 48,5 del mes anterior, amb una clara diferència entre la intensitat del rebot de les grans economies centrals, França i Alemanya, i les perifèriques, Itàlia i Espanya.

La lliura també s'ha alçat fins a un nou màxim de cinc mesos, a 1,3183 dòlars, mentre el Regne Unit navega entre la segona onada del coronavirus i les converses sobre el Brexit. En el terreny de política monetària, s'ha conegut la decisió del Banc d'Anglaterra. L'entitat britànica ha mantingut sense canvis la seva taxa d'interès de referència en un 0,1% aquest dijous, així com els estímuls d'emergència contra la pandèmia de Covid-19, i ha rebaixat al 9,5% la seva previsió de caiguda del PIB del Regne Unit al 2020.

Les pujades de les monedes europees obeeixen a una feblesa extrema del ‘bitllet verd’ per l'estancament al Congrés del nou paquet d'estímuls d'1 bilió de dòlars per combatre els efectes de la pandèmia. Aquesta ajuda, que se sumaria als 3 bilions injectats ja fins avui per pal·liar els estralls del coronavirus a l'economia estatunidenca, no tira endavant mentre no hi ha un acord entre demòcrates i republicans. Els analistes assenyalen aquest motiu com un dels principals llastos del ‘bitllet verd’.

Noticias relacionadas

contador