ep 26 february 2020 hessen wiesbaden hessian minister president volker bouffier r and president of
Frank Rumpenhorst/dpa

L'euro es devalua un 0,33% i es canvia a 1,1228 dòlars després de la reunió del Banc Central Europeu (BCE). La divisa comunitària ha tocat els 1,1200 dòlars després d'haver-se encaixat anteriorment en un rang entre els 1,1250 i els 1,1340 dòlars, sense abandonar la volatilitat de jornades anteriors. Se situa així lluny dels màxims de 13 mesos el dilluns, els 1,15 dòlars.

El primer el fer el pas i marcar el camí al Consell de Govern de l'entitat presidida per Christine Lagarde ha estat el Banc d'Anglaterra. En un anunci d'emergència, el banc central britànic ha retallat els tipus al mig punt i ha introduït estímuls en forma d'un nou paquet de liquiditat per a les petites empreses, a través del qual oferirà fons per quatre anys durant els pròxims 12 mesos. Segons ha dit, mitjançant un comunicat, alliberarà 100.000 milions de lliures de préstec addicional per ajudar els bancs a fer costat al teixit productiu.

Moltes empreses de l'eurozona ja estan sentint la pressió de la propagació del coronavirus, però són les més petites les qui necessiten el major suport i els experts contemplen que el BCE els llanci un salvavides a la seva reunió d'aquest dijous, amb l'objectiu de mantenir l'estabilitat de preus quan hagi passat el brot víric. Lagarde ha alimentat aquestes expectatives durant una conferència entre ministres i banquers centrals del G7, celebrada el dimarts, en la qual ha promès estímuls.

Segons la banquera central, l'institut emissor està contemplant totes les eines de cara a la seva reunió d'aquesta setmana, en particular les que brinden finançament "súper barat" i asseguren que la liquiditat i el crèdit no s'esgotaran, segons fonts coneixedores de la comunicació. Però la ex-directora de l'FMI ha advertit a la Unió Europea (UE) que aquests estímuls només poden funcionar si els governs també brinden el seu suport, amb mesures per a garantir que els bancs continuïn atorgant préstecs a les empreses de les àrees afectades.

La major aportació del paquet que s'espera del BCE cobrirà, precisament, aquest aspecte. “El banc central introduirà canvis a les subhastes de liquiditat condicionada (TLTROs) per tal d'incentivar els bancs a mantenir les seves línies de crèdit per a les petites empreses”, comenta Gilles Moëc, economista cap d'AXA Group. Afegeix que “tindria sentit dissenyar un paquet específic de nous préstecs dirigits a pimes en condicions més generoses”. A més de la flexibilització dels criteris dels préstecs, Konstantin Veit, gestor de PIMCO, creu que el banc central “possiblement llançarà un nou programa de préstecs subsidiats adaptat a les necessitats de capital de treball de les corporacions”.

Les facilitats al finançament dirigides a les pimes encoratjarien als bancs a promoure l'accés al crèdit per a les empreses més exposades a la crisi. “L'objectiu és evitar que els problemes de liquiditat es converteixin en problemes de solvència, la qual cosa resultaria en una allau de fallides i una explosió de la desocupació”, comenta per la seva part Franck Dixmier, director global de renda fixa d'Allianz Global Investors.

Les firmes d'anàlisis consultades també creuen que Lagarde reactivarà el programa de compra de bons corporatius, magnificant el canvi d'orientació cap a actius privats que ja vam començar a veure al començament d'any. “De fet, creiem que el consens intern dins del BCE en relació a la compra de bons corporatius és elevat i que el BCE està ja observant les condicions de mercat per embarcar-se en un increment immediat del volum de compra d'actius” assenyala Moëc.

LA FED ES VA PRECIPITAR

Altres experts contrasten els estímuls a empreses de 'La Vella Dama' i els que probablement implementarà el BCE amb l'absència d'un pla similar en el Comitè Obert de Política Monetària de la Reserva Federal (Fed), que va rebaixar tipus la setmana passada, al mig punt percentual. "La Fed es va precipitar amb aquesta retallada", indica Neil Wilson, analista de Markets.com, i argumenta que les mesures del BoE o les que pot anunciar el BCE són "part d'una important resposta coordinada a la pandèmia de coronavirus amb un paquet monetari i fiscal".

En aquest sentit, "encara estem esperant que la Casa Blanca i el Congrés facin els deures", prossegueix Wilson, per la qual cosa creu que el Regne Unit "està en la millor posició per respondre a l'impacte econòmic del coronavirus. Quant a l'eurozona, els governs van desgranant mesures a poc a poc i la cancellera alemanya, Angela Merkel, ha mostrat aquest dimecres la seva disposició a flexibilitzar el respecte del principi de "dèficit zero" per tal de contenir l'"extraordinària situació" de l'epidèmia de coronavirus.

La Unió Europea (UE), per part seva, aposta també per flexibilitzar el dèficit amb l'objectiu de "rebaixar" l'impacte econòmic del coronavirus. Entre les mesures anunciades pel club europeu, destaca la posada en marxa un fons que aconseguirà els 25.000 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador