ep christine lagarde
Thierry Monasse

L'hecatombe als mercats financers desencadenada pel coronavirus i una guerra en els preus del petroli entre l'OPEP i Rússia han accelerat la pujada de l'euro fins als 1,15 dòlars, un canvi que moltes cases d'anàlisis havien situat com un objectiu de mitjà termini. Els experts estimen que la moneda única té possibilitats de prolongar el seu impuls alcista, amb els 1,20 dòlars com a meta, però avisen que el comportament de la divisa està en mans del Banc Central Europeu (BCE) i de la decisió que adopti a la seva reunió d'aquest dijous. Ara com ara, el dimarts comença el dia en mode correctiu fins als 1,1340 dòlars.

L'auge de la moneda compartida és de gairebé el 7% des dels recents mínims de prop de tres anys en 1,0775 dòlars del 20 de febrer, fins als màxims del dilluns, i els analistes de TD Securities preveuen que de cara a les pròximes jornades haurien de continuar els guanys “inspirats en la cobertura de posicions curtes”. Així mateix, altres firmes destaquen aquest panorama “fortament alcista” al curt termini, amb resistències als 1,16 i els 1,18 dòlars”, que contrasta amb els advertiments que la pujada dels últims dies obre les portes a una correcció.

“L'euro no té massa arguments des dels fonaments per créixer, més enllà de la baixada general del dòlar”, avisa Adrián Aquaro, fundador de Trader College, per a qui la divisa comunitària ha entrat “en una important zona de sobrecompra”. Les raons de la notable apreciació de la moneda resideixen en la devaluació del ‘bitllet verd’, causat per l'acció d'emergència de la Reserva Federal (Fed), que la setmana passada va retallar els tipus en mig punt. Aquest moviment, unit a les creixents expectatives de majors rebaixes i estímuls per part del supervisor monetari, han dinamitat les rendibilitats dels bons a 10 i 30 anys del Tresor nord-americà, la qual cosa ha esborrat un dels principals atractius de la moneda dels EUA: els rendiments alts. De fet, l'euro corregeix a la baixa aquest dimarts i cau un 0,8%, presa de la gran volatilitat, alhora que dibuixa un ampli rang entre els 1,1450 dòlars i els 1,1340 dòlars.

Per a nombrosos analistes, a més, la decisió del banc que presideix Jerome Powell, exerceix una forta pressió sobre el Banc Central Europeu (BCE) i esperona la seva presidenta, Christine Lagarde, a “posar a prova el seu peculiar estil al conclave del mes de març”, quan la banquera central afronta al seu primer desafiament al capdavant del supervisor oficial. Un moment que algunes signatures comparen amb aquell ‘whatever it takes’ del seu predecessor, Mario Draghi.

“Els creixents temors del coronavirus han intensificat les expectatives del mercat sobre una àmplia retallada dels tipus d'interès dels bancs centrals d'economies avançades, on la Fed lidera les expectatives, amb gairebé quatre retallades de 25 punts bàsics descomptats durant els pròxims mesos”, comenten els analistes de Monex Europe. En contrast, “els inversors només descompten una retallada de 10 punts bàsics dels tipus d'interès del BCE, donat el limitat espai per a ajustos monetaris més pronunciats des d'un nivell d'interès ja negatiu de -0.5%”, agreguen.

Aquest ajust, per si mateix, té un caràcter més simbòlic que efectiu, en opinió dels experts de DailyFX, per la qual cosa descarten “que tingui el poder de limitar la recent fortalesa del dòlar, tret que es combini amb altres mesures i instruments per a flexibilitzar encara més la política ultraexpansiva del banc central. En aquest sentit, des de Monex Europe apunten a la compra d'actius corporatius -on el BCE s'enfronta amb menys dificultats tècniques que no amb els bons governamentals-; els préstecs a llarg termini TLTROs i d'altres. “No obstant això, el BCE s'arrisca endurir les condicions de finançament si no cedeix a la rebaixa de taxes anticipada pels mercats”, assenyalen, “però Lagarde té com a objectiu apaivagar els falcons, que preferirien retardar l'estímul i no reaccionar exageradament”, matisen per la seva part des de TD Securities.

L'Eurozona enfronta notables probabilitats d'inestabilitat financera alimentades pels temors d'una possible recessió, després del tancament de ciutats al nord d'Itàlia, la confirmació de nous casos a Alemanya i el ràpid contagi del virus a nivell global. Per aquest motiu, el banc canadenc creu que, sigui quina sigui la decisió que adopti el BCE, l'euro acabarà cotitzant a la baixa. Els inversors “recompensaran les monedes d'aquells països les autoritats dels quals estiguin prenent mesures clares per donar suport al creixement. Això suggereix que la divisa compartida hauria de tornar a rangs anteriors de preu al voltant dels 1,11 dòlars una vegada que es completi el procés de liquidació de posicions”.

Noticias relacionadas

contador