La gana pel risc que s'ha desfermat al mercat de les divises després de l'anunci que la presidència dels EUA inicia la transició cap a l'administració del demòcrata Joe Biden segueix bombejant l'euro i els dòlars de Nova Zelanda i Austràlia aquest dimarts. Dilluns, la notícia que el president Donald Trump havia cedit, per fi, i començava el traspàs de poders va alçar la moneda europea a màxims de més de dues setmanes fins als 1,19 dòlars.
La divisa compartida es manté lleugerament per sota d'aquest preu, mentre l'atenció vira cap al kiwi, que ha tocat màxims des de 2018, després que el govern del país busqués l'assessorament del banc central sobre com podria ajudar a estabilitzar els preus de la propietat, cosa que incita els inversors a desfer-se d'algunes apostes de més facilitats monetàries.
Però la debilitat del dòlar és la gran notícia després que Trump va donar al cap de l'Administració de Serveis Generals el vistiplau per procedir a la transició a un govern dirigit per Biden, tot i els plans de continuar amb les impugnacions legals de les eleccions.
A més, ha transcendit el gairebé segur nomenament de l'expresidenta de la Reserva Federal, Janet Yellen com a secretària del Tresor, cosa que ha encoratjat els inversors, ja que ha demanat un augment en la despesa de govern per treure l'economia d'una recessió induïda pel coronavirus.
"Aquest hauria de ser un nomenament positiu des del punt de vista de mercat, ja que s'espera que segueixi les polítiques convencionals", han assenyalat els estrategs del Commerzbank en una nota diària. "I pel que fa al paquet fiscal, és probable que escolti les demandes de la Reserva Federal i tracti d'impulsar un pla d'ajudes tant aviat com sigui possible", indiquen.
Yellen ha demanat l'obertura de l'aixeta de la despesa fiscal per reviure una economia destrossada per la pandèmia del coronavirus. Cal destacar que seria la primera persona a haver-se col·locat al front del Tresor, la Reserva Federal i el Consell d'Assessors Econòmics de la Casa Blanca.