• La lliura avança dues figures completes contra el dòlar, impulsada pel rendiment de la renda fixa britànica
  • La victòria de Trump també afecta a Regne Unit
billetes y monedas

El mercat de les divises segueix deixant-se portar per les compres en el dòlar, amb el "bitllet verd" cavalcant el ral·li alcista que li ha brindat la victòria del republicà Donald Trump. La moneda s'ha disparat contra rivals com el ien, arribant a comprar gairebé 107 iens per cada dòlar i segueix sotmetent l'euro sota pressió. La gran sorpresa l'ha donat la lliura, que va de camí als 1,2600 dòlars, malgrat la fortalesa de la moneda nord-americana.

A aquestes alçades es por afirmar que la causa del renovat apetit pel dòlar és que els mercats s'han rendit a Trump i esperen ansiosos les seves polítiques fiscals que impulsin el creixement, però el cas de la lliura ha enxampat als operadors per sorpresa. La divisa britànica ha marcat màxims en els 1,2578 dòlars en la preapertura de la sessió europea i ha aconseguit guanyar dues figures completes des dels nivells en els quals operava el dijous, quan va arribar a mínims en l'àrea dels 1,2370 dòlars.

"Sense publicacions sobre indicadors econòmics a Regne Unit que puguin explicar aquest comportament, la causa cal buscar-la que el rendiment dels bons britànics ha estat lleugerament superior al dels bons dels EUA", assenyala Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management.

La victòria del republicà s'ha pres com a positiva per a Regne Unit ja que Trump ha elogiat en reiterades ocasions el
Brexit

La renda fixa de Regne Unit tancava el dijous prop dels seus nivells anteriors al Brexit, però també hi ha raons tècniques que expliquen l'auge de la lliura. "Clarament es necessita una major cobertura de posicions baixistes en el "cable" (tal com es coneix a l'encreuament de la lliura contra el dòlar), ja que a mesura que s'ha superat cada nivell clau, més posicions stop s'han disparat", assenyala l'analista.

La lliura també s'ha apreciat més d'un 1,5% enfront de l'euro i experts de Danske Bank expliquen l'escalada de la lliura per l'efecte Trump i les seves reverberacions en les relacions bilaterals entre EUA i Regne Unit. "La victòria del republicà s'ha pres com a positiva per a Regne Unit, ja que Trump ha elogiat en reiterades ocasions el Brexit i ha declarat que Regne Unit encapçala la llista dels nous acords comercials de l'administració entrant", recorden aquests analistes. El nou inquilí de la Casa Blanca ja ha començat l'acostament amb l'Executiu de Theresa May i ha expressat la seva intenció de rescatar el tipus de relació que Margaret Thatcher i Ronald Reagan van mantenir en els 80.

No obstant això, és precisament l'amenaça del Brexit, que segueix molt present tot i que els plans de sortida de la UE han de passar ara pel Parlament britànic, el que convida a Kathy Lien a cridar a la cautela. "Encara que ara sembli que s'ajorna, acabarà passant", puntualitza la fundadora de BK Asset Management, encara que assumeix que en el futur immediat tot apunta al fet que la lliura avançarà fins a l'àrea dels 1,2680 dòlars.

ELS QUE SOFREIXEN: EURO, IEN I EL PESO

El panorama en la resta de creus del dòlar és pràcticament un calc de la jornada anterior, el ien ha seguit depreciant-se, fruit de l'apetit pel risc i un dòlar ha arribat a canviar-se a 106,950 iens en la sessió asiàtica, amb la moneda nipona en mínims de tres mesos i mig contra el bitllet verd.

L'euro segueix sota pressió i ha caigut per sota dels 1,0880 contra el dòlar, encara que es manté al voltant dels 1,0900 dòlars. "cal esperar que en les properes sessions/setmanes el dòlar continuï guanyant terreny i es dirigeixi en primera instància a la zona de suport que presenta en els mínims d'octubre (1,08480)", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

El gran perdedor de la victòria de Donald Trump segueix sent el peso mexicà, que està sentint com la volatilitat impulsa les vendes en la divisa per les perspectives que els EUA girin l'esquena al seu país veí del sud. En les primeres hores després de la victòria del republicà la divisa nord-americana va arribar a comprar 20,77 pesos per dòlar, un preu mai vist, i es va apreciar un 13% en un dia, en el ral·li més abrupte del "bitllet verd" contra la moneda del país des del 1994.

Tot i que el peso es va recuperar després per situar-se per sota de les 20 unitats, des de la tarda del dijous ha tornat a caure amb força i ha seguit dessagnant-se en la sessió del divendres, amb un dòlar que s'aprecia gairebé un 6% i escala fins a molt prop dels 20,7 pesos. Es manté així en el camí que esperen els analistes de Danske Bank, que aposten perquè la divisa "reprèn la seva senda a la baixa en els pròxims dies, més enllà dels 21,5 pesos per cada dòlar, donada la gran dependència de Mèxic en matèria de comerç exterior".

contador