- El ral·li de la lliura, el major protagonitzat per la divisa en vuit anys
- L'euro també es pausa i se centra en Mario Draghi
El dòlar i la lliura acaparen tota l'atenció dels operadors del mercat de les divises després que hagin protagonitzat dos aguts canvis en la seva tendència de curt termini. El 'bitllet verd' ha cedit part dels seus guanys de més d'un mes contra l'euro i el ien, fins a tocar mínims de sis i set setmanes, respectivament, contra els seus dos rivals. La lliura, per la seva banda s'ha disparat fins a màxims de gairebé dues setmanes contra la moneda dels EUA i de més d'una setmana contra la 'moneda única'. A aquestes hores, ambdues divises es prenen un respir, mentre els inversors centren la seva atenció en la compareixença de la president de la Reserva Federal dels EUA (Fed), Janet Yellen.
Així, l'euro/dòlar retrocedeix després d'aconseguir els 1,07 dòlars, màxims no vists des del passat 7 de desembre. El cable -com es coneix a la lliura/dòlar- també s'allunya de preus per sobre dels 1,24 dòlars i el ien cau des de màxims de 112,57 unitats per cada dòlar. Les divises tracten de consolidar les recents fluctuacions mentre els bancs centrals tornen a ocupar l'actualitat, després dels polítics, assenyalen analistes de Danske Bank. "El mercat espera a Janet Yellen i la compareixença del president del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i mentrestant, es guareix la ressaca de la sessió del 17 de gener", apunten des de l'entitat Danesa.
Les divises tracten de consolidar les recents fluctuacions mentre els bancs centrals tornen a ocupar l'actualitat
La president de la Reserva Federal dels EUA, oferirà un discurs en Sant Francisco que es preveu que aporti noves pistes sobre l'adreça de la política monetària del país, després que James Bullard, president de la Reserva Federal de St. Louis, deixés anar la setmana passada que el banc central podria pujar els tipus només una vegada en 2017. Després, li tocarà el torn a Draghi, que donarà el seu habitual discurs i presentarà la declaració de política monetària del banc central, després de la reunió del 19 de gener. "Si Draghi ofereix qualsevol comentari positiu sobre la situació econòmica a la zona euro, veiem un risc a l'alça en l'euro/dòlar", asseguren des de Danske Bank.
TRUMP I MAY
Yellen i Draghi prendran el relleu a Donald Trump i Theresa May, la intensa activitat del qual de les últimes hores està darrere de les fluctuacions de les divises nord-americana i britànica. El president electe dels EUA és el responsable que el dòlar hagi refredat la seva operativa i la primera ministra de Regne Unit ha donat raons als inversors per creure que, tot que el país llisqui per la senda del 'Brexit dur', el divorci de la Unió Europea es durà a terme d'una manera "ordenada i gradual", segons paraules de la 'premier'.
Per la seva banda, Trump primer va defraudar als llargs (o alcistes) en el dòlar la setmana passada, perquè no va oferir noves pistes sobre les seves polítiques fiscals en la seva primera compareixença davant els mitjans des de les eleccions. Aquesta setmana ha acabat de donar-los un cop de gràcia amb unes declaracions: "El dòlar està massa fort perquè Xina manté el seu yuan més feble", assegurava en una entrevista en 'The Wall Street Journal'. D'aquesta manera, Donald Trump apuntava que les empreses dels EUA no poden competir amb les xineses "perquè la nostra moneda està més forta i ens està matant".
"Encara esperem que Trump ofereixi nous detalls sobre la seva política econòmica i fiscal durant el seu discurs inaugural del 20 de gener", assenyalen analistes de FXTM. "Preveiem que el dòlar reboti, ja que l'impuls alcista del 'bitllet verd' encara no s'ha esgotat", asseguren aquests experts.
Quant a la lliura, va tancar la seva millor jornada des de 1998, amb un rebot des del suport en els 1,20 dòlars -en xifres rodones- perquè el mercat es va centrar en la notícia que el pa definitiu del Brexit haurà de votar-se al Parlament britànic. "Els operadors també es van deixar portar per l''exagerat' optimisme de May, però la incertesa segueix sent elevada, ja que en realitat els dotze punts de la 'premier' no van aportar gens realment nou sobre els plans de sortida de la UE, per la qual cosa la lliura seguirà sota pressió els mesos vinents", indiquen des de Danske Bank.