- La Reserva Federal dels EUA sorprèn al mercat assenyalant tres pujades de tipus el 2017
- El dòlar marca màxims de 10 mesos contra el ien, als 117,860 iens
La Reserva Federal dels EUA ha donat renovades ales al ral·li que ha protagonitzat el dòlar des de la victòria del republicà Donald Trump en les eleccions a la presidència del país. Després de l'esperat anunci d'una pujada de tipus en un 0,25%, fins al 0,50% - 0,75%, el banc central va enxampar als mercats amb la guàrdia baixa en assenyalar tres pujades de tipus el 2017, una més que les que s'apuntaven al setembre. El ‘bitllet verd’ ha reprès el seu avanç en tots els fronts i s'ha catapultat a màxims de 14 anys en l'índex del dòlar, fins als 102,620 punts. Contra l'euro, la divisa nord-americana s'ha apreciat fins a un màxim de 14 anys.
L'indicador que mesura l'acompliment de la moneda dels EUA contra un cistella de sis rivals ha marcat el seu millor nivell des de 2003, per després retrocedir fins als 102,270 punts. El dòlar ha estès els guanys acumulats en l'últim mes contra tots els seus rivals, aconseguint el canvi dels 1,0468 dòlars per cada euro, el millor preu del ‘bitllet verd’ contra la ‘moneda única’ des de març de 2015. Aquest mínim de l'euro deixa molt exposat el suport dels 1,0410 dòlars, que es considera l'última frontera abans que l'encreuament s'encamini cap a la paritat. La divisa europea tracta de reestructurar-se des d'aquests nivells i de rebotar per sobre dels 1,05 dòlars.
"Perforar aquest suport en espelmes setmanals deixaria les portes obertes a un ràpid moviment cap a com a mínim l'empat entre l'euro i el dòlar", subratlla José María Rodríguez. "És cert que en la paritat no hi ha suport algun, és més una xifra psicològica més que una altra cosa. Després si existeix un moment per "jugar-se-la" pel costat llarg (o alcista) és ara, en els nivells de preu més propers als mínims de l'any passat amb stop loss (en preus de tancament) persota",assegura l'expert.
El nou mínim de l'euro deixa molt exposat el suport dels 1,0462 dòlars, que es considera l'última frontera cap a la paritat
L'altre gran perdedor de la passada matinada ha estat el ien. El dòlar també s'ha encimbellat fins a màxims de 10 mesos contra la divisa nipona, aconseguint el canvi dels 117,860 iens. La lliura, una de les divises que millor ha aguantat el pols al seu rival dels EUA durant el seu ral·li ha caigut a mínims de dues setmanes, però reconquesta el nivell dels 1,2550 dòlars abans de la reunió del Banc d'Anglaterra (BoE per les seves sigles en anglès).
Les divises relacionades amb les matèries primeres, els dòlars australià, canadenc i neozelandès han cedit també al voltant d'un 1% contra el dòlar dels EUA i als mercats emergents, el iuan ha tornat a caure a mínims de vuit anys i mig i el dòlar de Singapur està a la frontera d'aconseguir els seus mínims des de 2009.
TRES PUJADES DE TIPUS EL 2017
I és que tal com ha assenyalat Société Générale en una nota a clients, el ‘tantrum’ -translació del famós taper tantrum de la Fed- de les divises dels mercats emergents no ha fet més que començar. Creuen aquests experts que “les tres pujades de tipus projectades per la Fed el 2017 combinades amb altres factors com la bona salut de l'economia dels EUA, la fortalesa del dòlar” afegiran més pressió a les divises d'aquests països.
Fa un any, les previsions per als tipus dels membres del Comitè Obert de Política Monetària de la Fed (FOMC per les seves sigles en anglès) anticipaven quatre pujades per 2016. Finalment ha estat una, la del 14 de desembre. Ara les projeccions són de tres repunts per 2017. No obstant això, "aquesta vegada hi ha motius per pensar que les directrius de la Fed són més realistes", opina Luke Bartholomew, gestor d'Aberdeen AM. "L'economia està en una etapa més avançada en la seva recuperació i els preus del mercat ho estan reflectint.
Les projeccions de la Fed han estat una pèssima guia del que el banc central ha fet en els últims anys
Michael Hewson, analista de CMC Markets, es mostra encara escèptic davant les previsions del banc central i creu que els esdeveniments “s'estan desenvolupant igual que fa un any”, quan les gràfiques que maneja la Fed apuntaven a almenys quatre pujades de la taxa d'interès. “Mentre no és aconsellable prendre a la lleugera aquestes projeccions, francament han estat una pèssima guia del que el banc central ha fet en els últims anys, ja que no prenen en consideració com poden afectar els esdeveniments externs a les polítiques de la Fed”.
Però, tal com assenyala Kathy Lien, fundadora de BK Asset Management, van ser les paraules de la presidenta de la Fed, Janet Yellen que en aquesta ocasió han adoptat un “modest increment”, la qual cosa va impulsar realment al dòlar. El to més agressiu de Yellen és el que imprimeix la confiança en què el banc central realment doni un gir en la seva política monetària, alguna cosa en el que les expectatives sobre la nova Administració de Donald Trump i les seves mesures fiscals tenen molt a veure.
No obstant això, la mateixa Yellen va admetre, en la seva compareixença després de la reunió de la Fed, que s'havia parlat del que els funcionaris del banc central esperen de la propera etapa a la Casa Blanca que liderarà l'excèntric magnat. "Em limitaré a resumir-ho dient que tots els participants del FOMC reconeixen que existeix una considerable incertesa sobre com les polítiques econòmiques poden canviar (amb l'Administració de Trump), i quin efecte tindran sobre l'economia".