- El bitcoin s'està convertint en un actiu refugi com l'or
- La moneda virtual cotitzava a 0,8 dòlars el 2010
El bitcoin ha tornat a fer-ho. La divisa virtual, que fa diverses sessions que està trencant els registres, segueix amb el seu ral·li, ha sobrepassat els 2.500 dòlars (2.549 dòlars) i cotitza a més de 2.280 euros. Això fa que la moneda virtual s'estigui convertint en un actiu refugi com l'or. La tendència alcista està impulsada, en part, per molts inversors que s’estan allunyant dels actius amb més risc i aposten pel bitcoin, que amb més de set anys de vida comença a sembla un actiu més segur. La moneda cotitzava a 0,8 dòlars el 2010.
Després d'haver assolit preus per sobre dels 1.900 dòlars a la majoria de cases de canvi, el passat 19 de maig, el bitcoin ha seguit incrementant el seu valor fins a un nova fita mai vist, el de polvoritzar els 2.500 dòlars, tant a la casa de canvi Bitstamp com segons la compilació de preus de diversos punts de comerç de Coindesk.com. Això suposa una revaloració de la moneda digital d'un 135,6% des del començament de l’any i d'un 121% des dels mínims de març als 895 dòlars.
Aquest dijous encara ha anat més lluny, ja que algunes plataformes han reflectit preus per sobre dels 2.500 dòlars, mentre el ciberactiu aguanta la barrera dels 2.000 dòlars, preu que es considera psicològicament clau perquè es compleixi el pronòstic de molts analistes que el preu de la moneda virtual escali fins als 3.000 dòlars en aquest 2017.
L'actiu digital ja havia actuat abans com a refugi i supera l'or, com un valor triat pels operadors que abandonen altres mercats a causa de l'aversió al risc. La setmana passada, la tempesta política que es va desencadenar sobre els EUA, amb la presidència mateixa de Donald Trump amenaçada per les investigacions dels vincles que va poder mantenir amb Rússia durant la seva campanya electoral de 2016, van tornar a posar en joc aquest paper per a la criptodivisa.
A més, a això cal afegir-hi la rebaixa de qualificació de Moody's de la Xina a causa de les seves expectatives que la segona economia del món perdi potència financera durant els propers anys. És la primera vegada en 30 anys i el gegant asiàtic passa a A1 des d’AA3. També l’hi ha rebaixat a Hong Kong per la seva estreta relació econòmica amb la Xina.
A la moneda, també l'afecten algunes qüestions intrínseques a la pròpia tecnologia blockchain, en la qual es fonamenta el bitcoin, que està subjecta a un intens debat sobre els seus usos i el recolzament legal que ha rebut la moneda virtual al Japó, on s’ha acceptat com a divisa de curs legal fa poques setmanes, mantenen el seu preu bé apuntalat.
De fet, el país nipó junts amb Corea acaparen gairebé el 50% del volum d'operacions mundials amb la moneda virtual, segons dades del web CryptoCompare.