• Si es rebutja, el suport clau està en els 800 dòlars
cbbitcoin2ee

Les monedes digitals s'enfronten a una decisió històrica que pot canviar el seu estatus als mercats financers. El dia definitiu perquè la Comissió del Mercat de Valors d'EUA (SEC per les seves sigles en anglès) es pronunciï sobre el primer fons cotitzat de bitcoins, el dels bessons Cameron i Tyler Winklevoss, ha arribat i els operadors es preparen perquè la volatilitat en la divisa regna entra les monedes digitals pugui aconseguir elevades cotes.

Ara com ara, el preu del bitcoin ha retrocedit des dels recents màxims històrics aconseguits la setmana passada, molt a prop dels 1.300 dòlars per unitat -1.290,79 dòlars, d'acord amb el Bitcoin Index de Coindesk-. La moneda virtual va arribar a tocar un mínim d'11 dies el passat 8 de març, amb una caiguda fins als 1.150,48 dòlars, preus no vists des del 25 de febrer.

Els operadors mantenen la seva cautela aquest divendres, davant les notícies que l'entitat nord-americana avançarà la seva decisió i no esperarà fins a la data límit -que és el dia 11 i cau en dissabte-, i el bitcoin opera 100 dòlars per sota del seu rècord. A més, les escasses pistes sobre quina direcció pot arribar a prendre la SEC no ajudaran al fet que el preu es dispari abans que es conegui l'anunci. Els analistes esperen que l'activitat repunti a mesura que avanci el dia i, de fet, que el volum creixi just després de conèixer-se el dictamen del regulador, apunta l'emprenedor Vinny Lingham en declaracions a 'Coindesk'.

Explica 'DiarioBitcoin' que entre les consideracions que té en compte l'autoritat dels mercats nord-americans està "l'opinió de consultors professionals neutrals, així com del públic, que es mostra favorable en un 72%". Segons aquest mitjà especialitzat en divises digitals, la SEC també considera l'opinió de consultors externs i, a fi d'obtenir una visió experta sobre l'assumpte, va dur a terme una taula rodona el passat 14 de febrer a la qual va convidar a consultors de KCG Holdings i Susquehanna International perquè oferissin una versió neutral sobre el llançament del fons.

QUÈ PASSARÀ AMB EL PREU DEL BITCOIN?

'Alea jacta est'. Molts celebraran una resolució favorable perquè suposarà el suport que li falta a les monedes virtuals perquè es considerin una inversió seriosa i puguin fer-li ombra al mateix or. Uns altres, en canvi opinen que és un autèntic "cigne negre". Els riscos estan tant del costat d'una aprovació com d'un rebuig. Si no passa el tall, el preu del bitcoin sofrirà -hi ha qui parla d'una caiguda d'un 60% o 70%-. I si el supera, les turbulències als mercats són impredictibles a causa que la majoria d'empreses d'inversió i anàlisi han menyspreat les probabilitats que la SEC aprovi el vehicle d'inversió dels famosos bessons Winklevoss.

Coneguts per la demanda que van imposar al fundador de Facebook, Mark Zuckerberg, per haver robat -segons la seva versió- la seva idea per a la popular xarxa social, aquests germans porten des del 2013 intentant obtenir l'aprovació del regulador nord-americà per llançar el seu fons d'actius virtuals.

Però si el Winklevoss Bitcoin Trust no rep el beneplàcit de les autoritats, les conseqüències seran immediates i es notaran en el preu de l'actiu virtual que podria arribar-se a desplomar fins als 500 dòlars, segons els analistes de Emerita Capital. Altres entesos en ciberdivises indiquen que la caiguda no serà tan aguda. Per a Néstor Pavón, especialista en bitcoins, "la divisa virtual podria depreciar-se, com a molt un 7%" si hi ha males notícies, amb un suport a la zona dels 800/850 dòlars que hauria de sostenir el preu", indica l'expert.



El màxim teòric del bitcoin està en el milió d'euros per cada unitat

En canvi, el sostre en la cotització de la moneda digital si hi ha llum verd pels Winklevoss és difícil de preveure. "Hi ha altres factors en joc", explica Olusegun Ogundeji, editor de la web especialitzada en divises online, 'Cointelegraph'. "Les passes que doni el Banc Popular de Xina per regular el seu mercat de bitcoins -un dels majors del món-, la legislació pendent al Japó, que impulsarà el bitcoin, ja que li donarà major credibilitat o qüestions polítiques com les eleccions franceses o el 'Brexit' també incidiran en el preu", indica el periodista.

Bill Hubard, economista cap en Trade.com, per la seva banda, equipara l'esdeveniment al llançament del primer fons cotitzat d'or que "no va ser en absolut alcista per al metall preciós, de fet durant el primer any, el seu preu es va desplomar, encara que eventualment va acabar desenganxant, encara que a conseqüència de la crisi financera global més que pels seus propis mèrits", explica l'economista cap de Trade.com. "En poques paraules, hi ha molts més riscos d'una profunda correcció pel bitcoin que d'una apreciació, almenys en el curt termini", assegura aquest expert.

Ogundeji, en canvi, assenyala que durant el 2017 no es descarta que el bitcoin aconsegueixi preus propers als 3.000 dòlars. Pavón, és encara més optimista i creu que si tot juga a favor, "d'aquí a un any el preu de cada moneda online podria rondar els 10.000 dòlars". "El màxim teòric, quan es reparteixi el 90% dels bitcoins i amb una demanda clarament creixent, està en el milió d'euros per cada bitcoin. Actualment hi ha en circulació 16 milions d'aquestes monedes, dels 21 milions que existeixen com a màxim i que es descobriran cap a l'any 2100.

Noticias relacionadas

contador