• Les tensions polítiques i econòmiques pròpies d'aquestes economies poden pesar més que la decisió de la Fed
  • El peso mexicà, exposat al 'factor Trump'
  • Les turbulències polítiques al Brasil impacten sobre el real brasiler que està cotitzant per sota del seu valor real
monedas portada dinero inversion

Els moviments de les últimes setmanes que han presentat les divises de les economies emergents deixen entreveure cert nerviosisme per part dels inversors davant el que pugui passar a la reunió mensual de la Reserva Federal (Fed). No tant per una pujada de tipus imminent, sinó pel calendari que ofereixi la president del banc central, Janet Yellen, sobre l'inici de la normalització monetària. Experts consultats creuen que el dòlar encara presentarà major feblesa davant les monedes emergents, però economies com la mexicana, la brasilera o l'índia tenen altres factors pels quals preocupar-se a més de la Fed.

Els analistes de Goldman Sachs alcen les veus d'alerta sobre la via baixista per la qual el bitllet verd pot lliscar durant el que queda d'any. El motiu, segons apunten, és que "la normalització monetària de la Fed es farà de manera més gradual i superficial del que té previst el banc central". I el mercat està esperant que les pujades de tipus graduals que l'autoritat monetària dels EUA va prometre fa gairebé un any comencin a finals de 2016, de manera que la decepció dels inversors està servida.

La normalització monetària de la Fed es farà de manera més paulatina i superficial del que té previst el banc central

D'altra banda, economies com la brasilera, la mexicana o l'índia tenen els seus propis problemes i, tal com indica Kathryn Rooney Vera, estrateg de BullTick Capital Markets, en declaracions a Bloomberg TV, "en les divises emergents el que veiem és que són altament sensibles a qualsevol tensió política interna o externa". Si bé, l'experta reconeix que una pujada de tipus de la Fed abans del que s'esperava també impactaria en aquestes economies generant altes cotes de volatilitat.

MAL MOMENT PER A BRASIL I MÈXIC

Com clars exemples de monedes exposades a les tensions internes, tant el peso mexicà com el real brasiler s'enduen la palma. D'una banda, les eleccions dels EUA impacten Mèxic i, de l'altra, l'agitació política del Brasil, després de les acusacions de corrupció abocades contra l'expresident Lula da Silva, està deixant la seva empremta en el comportament de la divisa del país. Vera creu que el 'factor Trump' pesa massa sobre el peso mexicà, de la mateixa manera que el real brasiler s'està deixant portar pel moment polític, ja que "les dues monedes estan infravalorades actualment", i es mostra "alcista" en tots dos casos.

El passat 16 de setembre, el peso mexicà va assolir el seu nivell més baix contra el dòlar, fins als 19,77 pesos, després de la publicació de les enquestes electorals als EUA

Centrant-nos en el peso mexicà, aquest sembla totalment a mercè de l'esdevenir de les eleccions als EUA. El passat 16 de setembre, la moneda va assolir el seu nivell més baix contra el dòlar, fins als 19,77 pesos, després de la publicació de les enquestes que situaven el candidat republicà Donald Trump braç a braç amb la candidata demòcrata Hillary Clinton. La mostra d'aquesta correlació entre peso mexicà i el 'factor Trump' és, tal com comenten experts de Credit Suisse, el fet que "el peso es va vendre massivament mentre la resta de divises emergents es va mantenir sense canvis".

Tornant al cas brasiler, a més dels vaivens polítics, l'economia segueix en caiguda lliure, encara que els experts de Lloyds Bank creuen que podria haver tocat fons després de cinc trimestres consecutius de contracció. Però alerten que "la constant intervenció del seu banc central des de març per frenar l'apreciació suggereix el contrari, com ho fa la probabilitat d'una retallada en les taxes d'interès els pròxims mesos".

I en la línia de bancs centrals que no es quedaran de braços creuats, l'Índia, la Xina i Rússia no es queden enrere i són casos que mereixen una anàlisi més detinguda.

LA RUPIA ÍNDIA, PRESSIONADA A LA BAIXA

El comitè de política monetària del Banc Central de l'Índia es reunirà per primera vegada aquest mes d'octubre sota el mandat del seu nou governador Urjit Patel i els experts de Lloyds Bank esperen que hi hagi una retallada de tipus del 0,25% en el preu dels diners de la rupia..

El valor de la rupia respecte al dòlar és un 10% més alt del que hauria de ser

"Aquesta flexibilització monetària, juntament amb les modestes pressions externes, col·locaran una lleugera pressió a la baixa sobre la rupia durant els propers mesos", afirmen des de l'entitat bancària. A més, circulen rumors que des del Ministeri de Comerç del país es persegueix devaluar la moneda, mentre un estudi del Consell Indi d'Estudis sobre Relacions Econòmiques Internacionals, indica que el valor de la divisa respecte al dòlar és un 10% més alt del que hauria de ser. Així que cal esperar caigudes en la rupia.

I EL IUAN I EL RUBLE?

La taxa interbancària del iuan ha pujat al seu major nivell des del passat mes de gener, enmig de les especulacions que el Banc Popular de la Xina està intervenint per defensar-se de les apostes baixistes contra la moneda. Aquests rumors han estat constants ja que hi ha evidències que el banc central està apuntalant la seva moneda abans que es faci efectiva la seva entrada a les reserves del Fons Monetari Internacional l'1 d'octubre.

Des del Banc d'Àsia de l'Est, els seus analistes creuen que l'autoritat monetària del país està intentant salvaguardar el canvi de 6,70 dòlars per iuan, ja que tracten d'evitar a tota costa un declivi en la moneda abans de la data de entrada oficial a la cistella de divises reserva.

Una altra moneda que també posa el focus en les taxes d'interès és el ruble. Des de Lloyds Bank creuen que l'escàs rendiment que la moneda russa ha mostrat davant el dòlar les últimes setmanes, "apunta una nova dissociació entre el preu del petroli i el ruble".

"L'atenció, en canvi, s'ha desplaçat al fet que el ruble és un actiu relativament atractiu per al carry trade comparat amb altres divises emergents", opinen des del banc britànic. No obstant això, "una prima de risc alta, relacionada amb els factors geopolítics a Rússia, hauria de seguir actuant com un vent en contra desfavorable per al ruble", conclouen des de Lloyds.

Així les coses, les divises emergents presenten grandíssimes oportunitats, segons afirma Kathryn Rooney Vera, estrateg de BullTick Capital Markets, amb àmplies possibilitats de retorn. "Però el risc és directament proporcional", alerta l'analista. Apte només per a estómacs forts.

contador