- La divisa patirà per la menor productivitat en l'economia de l'Eurozona enfront de la nord-americana, assegura Àlex Fusté
- Pel que fa a l'IBEX 35, situen el valor fonamental als 10.116 punts amb un nivell de vendes als 11.127 punts
L'euro es revalora un 8% en l'acumulat de l'any respecte al dòlar. Però aquesta tendència podria arribar aviat a la seva fi. Almenys, segons les previsions d'Andbank, que apunten a la paritat. El banc té un pronòstic d’1,05 dòlars en 12 mesos, encara que el valor fonamental al qual apunten és el de la paritat.
- 1,0395$
- -0,37%
- 11.451,50
- -0,14%
"Hi ha hagut un moviment molt violent durant els últims mesos. Però la visió que tenim és favorable al dòlar per raons estructurals", sosté Àlex Fusté, economista en cap d'Andbank. Segons la seva opinió, la clau està en la productivitat de l'economia nord-americana davant de la qual exhibeix històricament l'Eurozona. "A falta de reformes amb sentit a Europa, principalment a França, mantenim una visió de pèrdua gradual de competitivitat relativa al dòlar. Els pressupostos mitjans als Estats Units són el 31%, amb menys funcionaris, i a Europa de més del 50", afegeix.
Hi ha hagut un moviment molt violent durant els últims mesos. Però la visió que tenim és favorable al dòlar per raons estructurals
D'altra banda, assegura que les divises responen principalment "a la fortalesa dels governs". En aquest sentit, justifica la revaloració recent de la moneda europea pels dubtes sorgides al voltant de les polítiques promeses per Donald Trump, que el mercat va aplaudir després de la victòria al novembre davant de Hillary Clinton. "Amb poc que faci Trump, i pot fer-ho, tornarà la confiança sobre el dòlar", afegeix. Així mateix, creu que el risc d’'impeachment' és insignificant ja que "els republicans tenen majoria a les dues cambres".
A l’encreuament de divises entre l'euro i la lliura, la divisa britànica "està en mode espera", opina Marian Fernández, responsable per macro i tipus d'interès a Europa. L'experta adverteix que encara no s'ha vist la dimensió del Brexit, tot i que de moment, "la Unió Europea parteix amb avantatge en les negociacions després de les eleccions del Regne Unit i França". Mentre que veu millores a Itàlia després dels rescats bancaris i la reforma financera, on "queda molt per fer".
La economista situa l'objectiu de l'Stoxx 600 als 368 punts que està un 4% per sota de la seva cotització actual. Això no obstant, el senyal de venda la tenen al 405, un 6% per sobre. El mateix succeeix amb altres grans índexs. A Wall Street, fixen aquests rangs per a l'S&P 500 als 2.233 punts i els 2.456 punts. Dilluns va tancar entre mitjanes, a 2.429 punts. "Està car, però dins del que és raonable", sosté Fusté, que assenyala que preveuen un creixement del benefici per acció del 7,2% fins als 128 dòlars per a la temporada de resultats que començarà aquest mes amb marges d'entorns del 10% .
A Espanya, la forquilla per l'IBEX 35 és elevada. L'objectiu per fonamentals calculat per Andbank per al principal índex de la Borsa de Madrid se situa als 10.116 punts, un 4% menys que el nivell dels 10.560 punts en què cotitza aquest dimecres, amb lleugers canvis. El senyal de venda el calculen als 11.127 punts, de manera que el potencial fins a aquesta xifra és del 5%. El selectiu es revalora aquest any un 13%.
Per a aquests nivells, expliquen en Andbank, serà fonamental la campanya de la publicació dels comptes trimestrals per part de les cotitzades. La projecció, assenyala Fernández, és d'un increment del 4,4% de les vendes, del 18,8% del benefici per acció fins als 640 euros, i de marges nets del 8,3%. En general, "Europa ho ha fet bé en borsa per motius propis i hi ha millores perquè segueixi sent així", afegeix la responsable de macro i tipus d'interès.
DEUTE PÚBLIC "ESTÀ CAR"
El perill està en la renda fixa, expliquen al banc d'inversió. "Està car", assegura Fusté sobre el deute públic nord-americà, amb un objectiu a 12 mesos que la rendibilitat pugi del 2,34% actual fins al 2,7% -amb la consegüent caiguda del preu per la seva relació inversa-. El mateix succeirà a Europa, amb increments de la rendibilitat fins a l’1,9% per al bo espanyol a 10 anys, el 0,7% per al 'bund' alemany, el 2,3% per a l'italià, el 3% per al portuguès i l’1,4% per l'irlandès. Mentre que en deute corporatiu "cal ser molt selectiu", avisen.
Pensem que la reducció del balanç de la Fed serà a prop d’1,5 bilions de dòlars durant tres anys i mig, fins deixar-lo en 3 bilions
Els futurs moviments de la renda fixa dependran de les decisions dels grans bancs centrals. "El Banc Central Europeu (BCE) haurà d'abandonar la seva política d'estímuls. Creiem que el tapering -disminució fins a l'eliminació del programa de compres- arribarà el 2018", anticipa Marian Fernández. Als Estats Units, explica Fusté, la clau de la política de la Reserva Federal (Fed) serà la disminució del seu balanç: "Pensem que la reducció del balanç serà a prop d’1,5 bilions de dòlars durant tres anys i mig, fins deixar-lo en 3 bilions. És impossible que torni als nivells previs a la crisi al voltant d’1,5 bilions. Segurament, Janet Yellen tractarà d'atenuar aquest efecte limitant l'increment dels tipus, amb el següent durant el primer trimestre de l'any que ve", assenyala.
La visió més positiva d'aquests experts està als mercats emergents. Fusté preveu una major estabilitat al Brasil, ja que el president "Michel Témer no serà processat". "Hi haurà reforma laboral i, sobretot, de la Seguretat Social, que és el que s’emporta la despesa pública", afegeix. Mentre que a l'Índia, projecta un 'boom' bancari amb la desamortització que incentivarà el crèdit i, com a derivada, el creixement. A la Xina, "hi ha una política de despalanquejament evitant que provoqui una crisi de liquiditat, com va passar a l'agost de 2015", argumenta Fusté, que valora positivament la inclusió de les accions classe A continentals als índexs MSCI. I pel que fa al Shenzhen, "índex de 900 empreses de la nova economia, tenim una visió positiva, amb un objectiu central de 1.929 punts i de venda en 2.078 punts", fet que suposa un potencial d'entre l'1% i el 9%.