• Les reserves de divises del Banc Popular de la Xina van baixar fins als 3,121 bilions de dòlars a l'octubre
  • Les importacions i exportacions han crescut a un ritme menor del que estava previst
Yuan, China

El iuan segueix sota pressió i opera prop del seu mínim de sis anys contra el dòlar dels EUA, després de les decebedores dades de la balança comercial de la Xina i que les reserves de divises estrangeres del país hagin caigut a nivells no vistos des de març de 2011. Analistes aposten perquè, guanyi qui guanyi la contesa electoral als EUA, el renminbi (com també es coneix a la moneda asiàtica), segueixi amb els seus descensos.

En l'últim mes, el yuan ha perdut un 1,6% contra el dòlar i cada “bitllet verd” es canvia a 6,7806 yuanes. La moneda ha registrat sis dies seguits de caigudes contra contra els seus rivals, després que les últimes dades de la balança comercial del gegant asiàtic hagin deixat pitjors resultats de l'esperat. A més, les reserves de divises estrangeres es van desplomar a l'octubre al seu nivell més baix des de març de 2011, la qual cosa assenyala que prossegueix la fugida de capitals.

Les reserves de capitals del Banc Popular de Xina van baixar fins als 3,121 bilions de dòlars, una reducció de 45.730 milions de dòlars respecte a setembre, després de descendir en 18.790 milions en el novè mes de l'any, segons dades del propi banc central.

Les reserves de divises extrangeres es van desplomar a l'octubre al seu nivell més baix des del març de 2011, el que asenyala que segueix la fuga de capitals

"Aquestes dades posen en relleu l'èxode de fons, però com els bancs centrals intervenen als mercats de derivats, no ofereixen una visió completa de la magnitud real de la sortida de capitals del país", comenta un analista del Malayan Banking Bhd. en declaracions a Bloomberg. Les autoritats xineses estan batallant per eliminar les llacunes jurídiques en els controls de capital i treballen per reduir la repatriació de fons d'inversors estrangers que busquen cobertura davant una divisa cada vegada més feble.

A més, la perspectiva que la candidata demòcrata Hillary Clinton guanyi les eleccions d'EUA, augmenta l'apetit dels inversors cap a actius financers nord-americans. “Les perspectives pel iuan és que continuï perdent posicions contra el dòlar més enllà de les eleccions dels EUA, sigui el que sigui el resultat”, comenten analistes a l'agència de notícies dels EUA.

IUAN MÉS FEBLE

“És possible que a curt termini el govern xinès tingui temptacions de devaluar la seva moneda i exercir un control sobre la mateixa per augmentar les exportacions, però en un model econòmic basat en el consum intern i no tant en les exportacions el més lògic seria que el iuan s'apreciés”, assenyala Amadeo Jensana, responsable d'Economia i Empresa de la Casa Àsia.

Des de Danke Bank, no obstant això, aposten perquè el dòlar acabi cambiant-se a 7,1 iuans a un any vista i assenyalen diversos factors que pesen en l'acompliment del renminbi en els propers 12 mesos. “El creixement seguirà veient-se pressionat en els propers anys; l'elevat deute necessita que els tipus d'interès es mantinguin baixos; hi haurà un augment gradual dels tipus d'interès als EUA; la inversió estrangera directa està en nombres negatius ja que el país ha incrementat les seves inversions en l'exterior; i el risc d'una crisi financera al país segueix incrementant-se”, expliquen aquests analistes.

contador