Xi Jinping china

El president xinès, Xi Jinping, ha assegurat aquest dimecres que encara que la Xina es reserva el dret de fer ús de la força per obtenir el control de Taiwan, intentarà aconseguir una "reunificació pacífica" amb l'illa, que segons ha afirmat, "té un futur molt brillant" sota el mandat xinès.

Taiwan és una de les qüestions territorials més sensibles de la política domèstica xinesa. Pequín considera que l'illa, que compta amb el seu propi govern i està reconeguda com un país independent per moltes nacions, forma part del seu territori. Xi ha augmentat la pressió territorial sobre l'illa, que està governada per la presidenta Tsai Ing Wen, del partit independentista.

El president xinès s'ha proposat com a meta personal resoldre el que dins del Partit Comunista de la Xina denominen com la "qüestió de Taiwan".

El mandatari ha donat un discurs amb motiu del 40è aniversari de la posada en marxa d'una sèrie de polítiques clau per Taiwan. Segons Xi, la "reunificació" ha de produir-se sota el principi d'"una sola Xina" que accepti l'illa com una província més.

"La immensa majoria de la població a Taiwan són conscients que la independència de l'illa seria un greu desastre", ha afirmat Xi.

"La Xina no atacarà els seus. Estem disposats a fer ús de la nostra més honesta sinceritat i treballar molt dur per poder dur a terme el prospecte d'una reunificació pacífica", ha afirmat Xi.

TAIWAN REBUTJA LA REUNIFICACIÓ

La presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen, ha rebutjat la crida a la reunificació amb Xina que ha formulat el seu homòleg del gegant asiàtic. Tsai ha deixat clar que mai acceptarà l'anomenat Consens de 1992, que reconeix el principi que hi ha una sola Xina però deixa la interpretació del que això significa oberta.

Segons la presidenta taiwanesa, el discurs de Xi aclareix el fet que Pequín defineix el consens com l'aplicació a Taiwan del principi "un país, dos sistemes", que és com els territoris de Hong Kong i Macau van tornar a sobirania xinesa després de la fi de l'era colonial.

Noticias relacionadas

contador