La publicació de les dades japoneses d'aquest dijous mostren divergències entre el sector serveis i el sector manufacturer. El PMI manufactures flaix ha caigut fins als 52,7 al juny, des dels 53,3 de maig. L'índex flaix del sector dels serveis va pujar fins als 54,2 al juny, enfront dels 52,6 de maig.
"La caiguda del PMI manufacturer va estar encapçalada per les noves comandes, que van caure fins als 49,4 des dels 50,4, i la producció i les existències de compres també van ser més febles", indiquen els experts de Pantheon Macroeconomics. "Tant l'ocupació com els terminis de lliurament dels proveïdors van millorar lleugerament, fet que suposa una petita bona notícia, tenint en compte la importància del creixement salarial per al Banc del Japó i de les interrupcions de la cadena de subministrament per a la resta del món", afegeixen.
Les noves comandes d'exportació -que no s'inclouen al PMI general- van augmentar lleugerament, però es van mantenir en territori de contracció, als 47,3 al juny, enfront dels 46,2 al maig. "Les pressions dels costos es van reduir lleugerament, i l'índex de preus dels insums va baixar dels 76,0 fins als 74,3, encara que continua sent molt elevat. No obstant, l'índex de preus de producció va pujar fins als 62,7, des dels 61,4, xifra que suggereix un altre augment de la inflació de l'IPP", indiquen.
Juntament amb l'augment de la producció de serveis, alguns indicadors prospectius suggereixen que els guanys recents -millores constants des del mínim induït per Covid de 44,2 al febrer- podrien estar disminuint. L'índex de noves empreses i la cartera de comandes van caure al juny, encara que l'activitat futura i les noves comandes d'exportació van millorar. L'ocupació va caure, decebedorament, fins als 49,9, des dels 51,7, compensant amb escreix la millora al sector manufacturer. Les pressions inflacionistes van continuar augmentant, amb un increment dels índexs de preus dels insums i de la producció.
"La nostra opinió continua sent que la divergència entre els dos PMI reflecteix la divergència entre la demanda mundial i la nacional, atesa la integració de la manufactura japonesa a les cadenes de subministrament mundials", subratllen des de Pantheon Macroeconomics.
La feblesa en aquest front va més enllà del tancament i la reobertura de la Xina, ja que la demanda mundial d'exportacions trontolla aquest any a mesura que augmenten les pressions sobre els preus i s'endureix la política monetària. Les noves comandes d'exportació van millorar al juny, però continuen sent per sota de 50, i probablement reflecteixin, en el millor dels casos, un impuls temporal de la reobertura de la Xina. A nivell nacional, "el Japó està gaudint d'una recuperació després de la seva pròpia caiguda per òmicron, reforçada pels ajuts en efectiu a les llars, però això no durarà per sempre, sobretot perquè els preus dels aliments i l'energia pesen sobre els ingressos disponibles. No veiem res en aquestes dades que suggereixi que un canvi de postura del Banc del Japó sigui imminent", conclouen aquests analistes.