china dl flag asia
Pixabay

Els preus de les fàbriques xineses van pujar a l'octubre al ritme més ràpid dels darrers 26 anys, superant les previsions i reduint encara més els marges de benefici dels productors, que ja estan lidiant amb la pujada dels preus del carbó i altres matèries primeres a causa de l'escassetat d'energia.

L'índex de preus al productor (IPP) va pujar un 13,5% respecte de l'any anterior, més ràpid que el 10,7% del setembre, segons va informar l'Oficina Nacional d'Estadístiques (ONE) en un comunicat.

La pujada va assolir un ritme que no es veia des del juliol del 1995 i va ser més ràpida que el 12,4% previst pels analistes en una enquesta de Reuters.

L'augment va ser a causa de l'increment dels costos de les matèries primeres i les retallades en la producció de les fàbriques, ja que les restriccions governamentals a les emissions de carboni i la pujada dels preus del carbó, un combustible clau per a la generació d'electricitat, van provocar un racionament de l'energia.

Tot i això, l'escassetat d'energia ha disminuït una mica després de la intervenció del govern per estabilitzar el mercat del carbó.

L'índex de preus al consum (IPC) de la Xina va créixer un 1,5% a l'octubre en termes interanuals, accelerant la pujada del 0,7% del setembre i superant l'augment de l'1,4% previst per l'enquesta de Reuters, segons les dades de la ONE.

Això suggereix que la transmissió de la inflació dels productors xinesos als consumidors ha estat en general moderada, encara que hi ha indicis que les pressions dels costos es deixen sentir cada cop més a les llars.

Diversos gegants xinesos de l'alimentació han anunciat pujades dels preus al detall a les últimes setmanes, ja que l'augment dels costos de producció erosiona els marges de benefici, entre els quals Foshan Haitian Flavouring And Food, el gegant productor de vinagre Jiangsu Hengshun i l'empresa d'aliments congelats Fujian Anjoy Foods.

L'IPP va pujar un 2,5% en termes mensuals, davant de l'1,2% del setembre.

Altres indicadors recents mostren que l'economia xinesa està perdent força, i s'espera que el creixement s'alenteixi encara més al quart trimestre, des del mínim d'un any del 4,9% del tercer trimestre. L'activitat de les fàbriques es va contraure per segon mes consecutiu a l'octubre.

L'alentiment del creixement econòmic i l'augment de la inflació a les fàbriques han alimentat la preocupació per l'estaflació, cosa que podria significar que la Xina es mogui amb cautela a l'hora de relaxar la política monetària.

La inflació subjacent, que exclou els preus volàtils dels aliments i l'energia, es va situar a l'octubre en un 1,3% d'augment respecte de l'any anterior, superior a l'1,2% del setembre.

Noticias relacionadas

contador