El Nikkei encapçala l'ampli retrocés dels parquets asiàtics en aquesta arrencada setmanal, causat per una fugida dels inversors a la renda fixa, enmig de forts temors de recessió global. L'índex de referència de la borsa nipona cedeix un 3%, el seu major caiguda en tres mesos, mentre les caigudes a la resta de les borses del continent oscil·len sobre el 2%.
Aquestes caigudes segueixen a una venda massiva a Wall Street divendres, ja que la corba de rendiment dels bons es va invertir per primera vegada en dotze anys, cosa que aviva els temors d'una recessió econòmica a l'horitzó. Les decebedores dades econòmiques publicades divendres a Europa, juntament amb el gir acomodatici de la Reserva Federal (Fed), s'han sumat a aquestes preocupacions.
El rendiment del bo nord-americà a 3 mesos va repuntar fins al 2,45%, mentre la rendibilitat del bo a 10 anys va caure amb força fins al 2,43% i els inversors consideren que això és un senyal que una recessió està en potència.
Així, les borses de la Xina continental, els compostos de Xangai (-1,97%) i Shenzhen (-1,61%) s'han deixat a prop d'un 2% de mitjana, igual que al Hong Seng de Hong Kong (-2,03%). Les caigudes del Kospi (-1,92%) sud-coreà s'acosten també a aquest percentatge, mentre que a les borses del Pacífic el vermell és menys intens i l’ASX200 cedeix un 1,11%, mentre que l’NZX50 de Nova Zelanda ho fa un 0,33%. Tailàndia, Singapur i la resta de parquets regionals han acabat la sessió amb retallades d'entre un 1% i un 1,5%.
JAPÓ, LLUNY DE L'OBJECTIU DE L’INFLACIÓ
Al pessimisme generalitzat se suma que al Japó, les dades macro de divendres passat també van mostrar que la inflació es va desaccelerar el febrer, cosa que deixa el seu banc central en una situació difícil. El Banc del Japó ha lluitat contra l'IPC baix durant anys i la seva taxa objectiva del 2% segueix sent difícil d'assolir malgrat els intents per accelerar el creixement dels preus.
"No crec que ningú vagi a sorprendre si suggereixo que la inflació al Japó mai arribarà a aquest objectiu, almenys no sense ajuda externa de, per exemple, un augment de l'impost al consum (encara que això és una cosa més que no crec que ara passi, ja que l'economia no és prou fort)", apunta Robert Carnell, economista en cap d'ING.