ep von der leyen
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha defensat aquest dimecres que, enmig de la crisi causada per la pandèmia del coronavirus, "no és moment" de retirar els suports polítics a l'economia. Per aquest motiu, durant el seu primer discurs sobre l'Estat de la Unió, ha demanat equilibrar el suport financer i la sostenibilitat fiscal.

"Podem esperar que les nostres economies comencin a moure's de nou després d'una caiguda del 12% del PIB en el segon trimestre, però mentre el virus estigui rondant també ho farà la incertesa a Europa i a tot el món, així que definitivament no és el moment de retirar suports", ha remarcat en el seu discurs pronunciat davant del Parlament Europeu.

Per a la política alemanya, la unió econòmica i monetària és la millor manera d'afermar l'estabilitat i la competitivitat. "La confiança en l'euro mai no havia estat tan forta (...) Hem d'utilitzar aquesta oportunitat per a fer reformes estructurals a les nostres economies i completar la unió del mercat de capitals i la unió bancària", ha subratllat.

Respecte al fons de recuperació europeu, ha assenyalat que 16 dels Estats membres, entre els quals es troba Espanya, rebran "aviat" prop de 90.000 milions per protegir "milions d'ocupacions".

FUTUR VERD A LA UNIÓ EUROPEA

Von der Leyen també ha deixat clar que vol una Europa verda i compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic. Així, ha establert les bases d'un pla amb el qual pretén reduir les emissions a l'atmosfera de gasos d'efecte d'hivernacle en un 55% d'aquí a 2030, en comparació amb els nivells de 1990.

D'aquesta manera ha revisat a l'alça l'objectiu del 40% que s'havia marcat anteriorment el bloc comunitari. En la seva opinió, aquesta és la forma més viable d'assegurar la supervivència econòmica i política d'Europa. Per a aconseguir-ho, ha demanat avançar en una revolució digital que permeti a Europa competir amb grans potències econòmiques com la Xina i els Estats Units.

D'altra banda, ha posat sobre la taula la necessitat de discutir sobre les competències de Sanitat i valorar si és necessari que la UE tingui més poder d'actuació per poder abordar situacions similars a l'actual pandèmia. "Hem de crear una Unió Europea de la salut més forta", ha indicat.

En concret, ha remarcat la necessitat d'elaborar una reserva estratègica per a evitar la dependència de la UE de tercers països. Sobretot pel que fa al repartiment i producció de medicaments. En aquest sentit, ha proposat crear una nova agència per abordar les amenaces i emergències sanitàries.

Noticias relacionadas

contador