turquia suecia otan

Turquia ha acceptat recolzar l'entrada de Suècia a l'OTAN en el que es considera un important avenç per a l'aliança militar en el seu esforç per reforçar les seves defenses després de la invasió russa d'Ucraïna.

El gir s'ha produït després de mesos d'àrdues negociacions sobre les demandes de Turquia, i en vigílies d'una cimera crítica de dos dies de l'OTAN a Vilnius (Lituània) que comença avui i durant la qual els líders busquen mostrar un front unit i enviar el missatge que la guerra a Ucraïna només ha enfortit l'aliança.

L'anunci va tenir lloc després d'una reunió aquest dilluns entre el Secretari General de l'OTAN, Jens Stoltenberg, el president de Turquia, Recep Tayyip Erdogan, i el primer ministre suec, Ulf Kristersson.

"Completar l'adhesió de Suècia a l'OTAN és un pas històric que beneficia la seguretat de tots els aliats de l'OTAN en aquest moment crític. Ens fa tots més forts i segurs", va declarar el secretari general de l'OTAN.

El president de Turquia ha bloquejat l'entrada de Suècia durant un any, aprovant primer la candidatura de Finlàndia. Les objeccions d'Ankara se centraven principalment en el suport de Suècia als grups kurds que Turquia considera terroristes, i en els embargaments d'armes que tant Suècia com Finlàndia, juntament amb altres països de la UE, van imposar Turquia per atacar les milícies kurdes a Síria.

L'OTAN ha dit que Suècia i Turquia han treballat en estreta col·laboració des de la Cimera de l'OTAN del 2022 a Madrid per fer front a les "preocupacions legítimes" de seguretat de Turquia i que, com a part d'aquest procés, Suècia ha modificat la Constitució, ha canviat les seves lleis, ha ampliat significativament la seva cooperació antiterrorista contra el PKK, i ha reprès les exportacions d'armes a Turquia. "La cooperació de Suècia amb Turquia en la lluita contra el terrorisme continuarà més enllà de l'adhesió", ha firmat, i s'ha congratulat que els dos països hagin acordat establir un nou Pacte de Seguretat bilateral.

"L'OTAN també intensificarà significativament la seva tasca en aquest àmbit, i jo establiré, per primera vegada a l'OTAN, el lloc de Coordinador Especial per a la Lluita Antiterrorista", va declarar el secretari general.

Noticias relacionadas

contador