- Aquest dijous, Trump va reconèixer de manera implícita que Rússia va poder haver interferit en les eleccions
El president dels EUA, Donald Trump, i el líder rus, Vladímir Putin, es reuneixen aquest divendres per primera vegada en la cimera del G-20 a Hamburg. Tothom estarà pendent de com es donen la mà i com se saluden, sobretot, després que Trump hagi acusat d'ingerència Rússia en el conflicte d'Ucraïna i en les eleccions americanes. El mandatari nord-americà va reconèixer aquest dijous que Rússia va poder haver interferit en les eleccions de novembre de 2016.
La tensió serà evident entre els dos líders, però la reunió estava programada al marge de la cimera. "Instem a Rússia a cessar les seves activitats de desestabilització a Ucraïna i en altres llocs, i el seu suport a règims hostils, incloent-hi Síria i l'Iran, i a ocupar el seu lloc a la comunitat de nacions responsables en la nostra lluita contra els enemics comuns i en defensa de la civilització mateixa", va declarar el president dels EUA a Varsòvia.
El Kremlin fa servir la política exterior russa sense interferències i amb un ampli suport de la població fins i tot en assumptes difícils -Ucraïna, Síria o l’aïllament-, mentre que als EUA senadors i congressistes estan retallant la capacitat de maniobra del seu president respecte a les sancions i l’estan investigant amb els seus vincles russos.
El president dels Estats Units va instar Rússia a "unir-se a la comunitat de nacions responsables en la nostra lluita contra els enemics comuns i en defensa de la pròpia civilització". Però, sense culpar directament Rússia, també va advertir que els interessos occidentals estaven sent provats per "propaganda, crims financers i guerra cibernètica".
La trobada de Trump i Putin serà clau en l'evolució dels conflictes d'Ucraïna i Síria. Les relacions entre la Casa Blanca i el Kremlin es compliquen més per les acusacions que Rússia va interferir en les presidencials nord-americanes del 2016 i les possibles connexions russes de l'entorn de Trump. "Crec que va poder ser perfectament Rússia- que va influir en les eleccions-. Penso que també va poder haver-hi altres països" va dir Trump a Varsòvia.
També és probable que s'enfrontin amb l'exitosa prova de míssils balístics de Corea del Nord i l'ús d'armes químiques del president sirià Bashar al-Assad.
JA HI HA HAGUT REUNIÓ AMB MERKEL
La cancellera d'Alemanya, Angela Merkel, i el president dels Estats Units, Donald Trump, van mantenir aquest dijous una reunió bilateral previ a la reunió del G-20. Durant una hora, Merkel i Trump han parlat de temes d'actualitat internacional com l'última prova de míssils a Corea del Nord, les tensions al Pròxim Orient o el conflicte d'Ucraïna, segons fonts del Govern alemany citades per l'agència DPA. Aquestes fonts no han aclarit si també han tractat assumptes polèmics com la lluita contra el canvi climàtic.
Per la seva banda, la Casa Blanca ha informat que han parlat, a més, de la necessitat de rebaixar les tensions entre Qatar i alguns dels seus països veïns, liderats per l'Aràbia Saudita.
PROTESTES A HAMBURG
Una concentració convocada aquest dijous a Hamburg contra les polítiques dels països del G-20 va acabar amb enfrontaments entre manifestants i policies durant els quals les forces de seguretat han utilitzat canons d'aigua i gasos lacrimògens.
La Policia esperava que desenes de milers persones arribades de diversos països d'Europa se sumessin a aquesta marxa, convocada per grups anticapitalistes i batejada com "Benvinguts a l'infern". Els organitzadors al·leguen que el G-20 ha fracassat en no aturar assumptes que amenacen la pau mundial.