l ancien president des etats unis m trump tient un meeting de campagne a davenport dans l iowa

Tercera imputació per a un expresident dels Estats Units, tercera imputació per a Donald Trump. El president dels EUA entre el 2017 i el 2021 ha estat acusat de quatre delictes penals relacionats amb els seus intents de revertir el resultat de les eleccions presidencials del 2020, un procés que va començar des de la celebració dels comicis el 3 de novembre del 2020 i que va culminar amb l'assalt de milers dels seus seguidors al Capitoli el 6 de gener del 2021.

El fiscal Jack Smith ha aconseguit que un gran jurat de Washington hagi votat a favor d'imputar el magnat i candidat republicà els delictes de conspiració per defraudar els Estats Units, conspiració contra els drets ciutadans, conspiració per obstruir un procediment oficial i intent de fer aquesta obstrucció. En total, Trump s'enfronta a 50 anys de presó.

El relat de l'acusació dona per fet que Trump sabia que havia perdut els comicis presidencials i va posar en marxa una maquinària basada en conspiracions i mentides per enaltir les bases, alterar el resultat electoral i mantenir-se a la Casa Blanca.

"Cadascuna d'aquestes conspiracions –que es basen en la desconfiança generalitzada que l'acusat va crear a través de mentides generalitzades i desestabilitzadores sobre el frau electoral– tenia com a objectiu aturar una funció fonamental del govern federal dels Estats Units: el procés nacional de recollida, recompte i certificació dels resultats de les eleccions presidencials", assenyala l'acusació.

De la mateixa manera, la fiscalia ha imputat sis còmplices de Trump, tot i que no n'han revelat els noms. Tot i això, diferents fonts assenyalen que un d'ells podria ser Rudolph 'Rudy' Giuliani, exalcalde de Nova York i exadvocat personal de Trump. Giuliani també està implicat en la investigació sobre l'intent de tupinada a Geòrgia, un episodi en què els republicans van intentar alterar el recompte de vots i que es podria saldar amb una quarta imputació en el futur proper.

El fiscal Smith també és l'encarregat de supervisar el cas contra Trump pels documents classificats trobats a Mar-a-Lago, la residència privada del magnat a Palm Beach (Florida). En aquest procés, Trump va ser acusat el juny de 37 delictes que van ser ampliats a 40 la setmana passada per la retenció de papers altament secrets relatius al programa nuclear dels Estats Units, entre d'altres.

"El meu equip buscarà que se celebri un judici ràpid perquè les nostres proves puguin ser provades davant d'un tribunal i jutjades per un jurat de ciutadans", ha indicat en una compareixença després d'anunciar-se la quarta imputació.

Per part seva, Trump es va encarregar de sembrar dubtes a través de la seva pròpia xarxa social, Truth Social, acusant la fiscalia d'esperar més de dos anys per imputar-li aquests càrrecs i així "interferir en l'elecció presidencial del 2024". El mandatari insisteix així en el relat que ha fabricat i que defensa des que va rebre la seva primera imputació l'abril, un cas en què se l'acusa d'una trentena de càrrecs per suposada falsificació documental per ocultar els pagaments per comprar el silenci de la actriu porno Stormy Daniels sobre la seva relació extramatrimonial. El maig passat, Trump va ser condemnat a pagar 5 milions per abús sexual i difamació a la col·luminsta Jean Carroll.

Cal assenyalar que una enquesta de PBS i NPR publicada aquesta setmana reflecteix que, encara que més de la meitat dels republicans creuen que Trump va fer una cosa il·legal i un quart addicional creuen que va fer una cosa "poca ètica", un 58% manté el suport al magnat per ser candidat republicà a l'elecció. Potser s'entén així la reacció de candidats com Ron DeSantis, segon a les enquestes, que es va mostrar una mica tebi i va assegurar que "posaré fi a la militarització del govern, reemplaçar el director de l'FBI i garantir un únic estàndard de justícia per a tots els nord-americans". Per part seva, el president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, ha acusat el Departament de Justícia d'intentar distreure la població amb aquest cas perquè no pari atenció a l'Administració Biden.

La resposta més crítica del bàndol republicà ha arribat de Mike Pence, antic vicepresident de Trump i també candidat a les primàries republicanes, que ha subratllat que “les acusacions plantejades avui serveixen de recordatori: ningú que es posa per sobre de la Constitució ha de ser president dels Estats Units". "Cap persona és més important que el nostre país. El 6 de gener (del 2021), l'expresident Trump em va exigir que triés entre ell i la Constitució. Vaig triar la Constitució, com faré sempre", ha sentenciat.

Trump haurà de comparèixer dijous a les quatre de la tarda davant la jutgessa Tanya Chutkan, del tribunal federal de districte de Washington, per a la lectura dels càrrecs. La magistrada és coneguda per la contundència en les decisions en casos de l'assalt al Capitoli.

Noticias relacionadas

contador