ep presidentela generalitat quim torra endiscursofinano
GENERALITAT DE CATALUNYA

El president de la Generalitat, Quim Torra, ha cridat a "rebel·lar-se davant la injustícia i fer caure els murs de l'opressió" de cara a l'any que ve quan se celebrarà el judici pel procés independentista, i ha anunciat que posarà en marxa la tramitació legislativa per fer efectives les lleis socials suspeses pel Tribunal Constitucional (TC).

En el seu missatge de cap d'any emès aquest diumenge, Torra ha defensat: "L'any que aviat començarà ha de servir, precisament, per realitzar el mandat democràtic de la llibertat", i ha citat les paraules del senador nord-americà Robert Kennedy, que va afirmar que només els que s'atreveixen a arriscar molt poden aconseguir molt.

En el seu discurs, el president del Govern ha apel·lat a la unitat i la solidaritat en defensa dels drets civils, socials i polítics, "davant les envestides que fan recular molts anys en consolidació democràtica".

"Ens hem d'exigir ser més forts en la unitat", ha subratllat Torra, que també ha apel·lat al diàleg, la negociació i la necessària mediació internacional per resoldre la situació política catalana.

També ha reivindicat que la defensa dels drets socials sigui una oportunitat, que es deixin enrere "les desconfiances i les diferències" i que la generositat sigui el vehicle de l'expressió col·lectiva.

DIÀLEG "CREÏBLE, SINCER I VALENT"

A més, ha demanat que l'Estat tingui "voluntat d'encarar un diàleg creïble, sincer i valent per a una solució política i democràtica", i que es vetlli per aïllar l'extrema dreta i el feixisme.

Torra ha qualificat de "gravíssima" la situació política actual, però ha assegurat que el 2018 ha deixat també una lluita constant per mantenir l'esperança i l'autoconfiança.

En aquest sentit, el president ha sostingut que un 80% de la societat catalana ha teixit tres consensos: "Que som i ens sentim republicans, que no acceptem la repressió penal per resoldre qüestions polítiques i democràtiques, i que volem exercir el nostre dret a la autodeterminació".

El president de la Generalitat ha proposat als catalans "redoblar temps i esforç en prendre de nou la incitativa", ja que ha destacat que només la llibertat col·lectiva serà la font de la llibertat personal dels presos independentistes i a l'estranger.

D'altra banda, Torra ha remarcat les "bones dades econòmiques" que ha deixat el 2018 a Catalunya, com els 20 trimestres continuats de creixement del PIB, els més de 60 mesos de disminució interanual de l'atur, i que s'han registrat més exportacions que mai.

Ha conclòs el seu missatge defensant la democràcia, la justícia i la no violència, juntament amb la determinació de l'1 d'octubre i la força col·lectiva i la dignitat del 3 d'octubre, després del que ha afirmat: "Estem preparats per a l'any de la llibertat, que ja s'acosta".

contador