emmanuel macron 20240502133036

Sorpresa a França després de les eleccions europees d'aquest diumenge. El president de la República, Emmanuel Macron, ha decidit dissoldre l'Assemblea Nacional i convocar eleccions anticipades poc després de conèixer la victòria de la ultradreta en aquests comicis.

"He sentit el vostre missatge, les vostres preocupacions, i no els deixaré sense resposta", ha dit Macron en un discurs a la nació emès tot just una hora després de conèixer les primeres enquestes a peu d'urna, que ja apuntaven a la victòria de la ultradreta.

Macron ha anunciat que les eleccions legislatives tindran lloc el 30 de juny i el 7 de juliol, a doble volta, de manera que el país amb prou feines tindrà temps per preparar-se per a aquesta nova cita a les urnes.

El mandatari gal ha pres aquesta decisió després d'uns resultats demolidors que, segons ha dit, no són una bona notícia “per als que defensen Europa”. El partit Rassemblement National de Marine Le Pen ha quedat en primer lloc amb el 32% dels vots, molt per sobre de l'aliança centrista del president Macron, que només ha aconseguit el 15% dels suports.

Cal destacar que Rassemblement havia demanat a Macron que dissolgués el Parlament després d'aquestes eleccions, i el fet que el president francès ho hagi fet, segons Kathleen Brooks, directora d'investigació d'XTB, "posa en relleu com l'extrema dreta s'està erigint al partit governant de facto de França".

Macron, durant la seva intervenció, ha explicat que França "necessita una majoria clara per tenir serenitat i concòrdia", i per això creu que les eleccions són la millor opció ara mateix. Tot i els riscos que això comporta, encara que ha dit tenir "confiança" en la "democràcia".

"No hi ha res més republicà que donar la paraula al poble sobirà", ha afirmat Macron. Precisament, des de Rassemblement havien assenyalat que els francesos havien "donat el seu veredicte" i que havien expressat una "voluntat de canvi" al país amb un "missatge clar" a les urnes, i per això va demanar la convocatòria d'eleccions.

Le Pen, de fet, ha afirmat que Macron s'ha vist "obligat" a prendre aquesta decisió i que al seu partit estan "llestos per exercir el poder, posar fi a aquesta immigració massiva, fer del poder adquisitiu una prioritat" i, en definitiva, a "reactivar França".

Si els de Macron perden la majoria a l'Assemblea Nacional, això no hauria d'implicar directament la marxa del president, encara que la situació seria complicada. De moment, les properes eleccions presidencials es mantenen, segons el calendari previst, per al 2027.

UN ESTIU DE PREOCUPACIONS

Des de BNY Mellon també han valorat la convocatòria d'eleccions anticipades a França, i els seus experts creuen que "posa en primer pla l'estiu de preocupació per la volatilitat derivada de les incògnites polítiques, ja que les votacions al Regne Unit i França dominen ara el que molts pensaven que seria un trimestre menys arriscat”.

A Berenberg, per part seva, assenyalen que "en portar inesperadament les coses a un punt crític amb noves eleccions, Macron pot esperar reviure la sort del seu partit". Tot i això, assenyalen els analistes de la companyia alemanya, "llevat d'un canvi important en el sentiment, el seu partit sembla encaminat a perdre considerablement en les eleccions parlamentàries".

I afegeixen que "fins i tot ara, Macron necessita dependre del suport dels republicans de centredreta per obtenir una majoria al parlament". Tal com recorden, mentre que la política exterior i de defensa és en gran mesura una prerrogativa del president, les polítiques fiscals i econòmiques internes són fixades pel govern, que necessita una majoria per a la seva legislació al parlament. "Per a una França amb problemes fiscals, les noves eleccions parlamentàries afegeixen un nivell d'incertesa. Això es podria convertir en una preocupació per als mercats", conclouen.

Noticias relacionadas

contador