ep intervencionpedro sanchezacto avanzamoscasaamericamadrid
ÓSCAR DEL POZO /EUROPA PRESS

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dilluns que proposarà al Congrés reformar la Constitució Espanyola per acabar amb l'aforament dels polítics. "Volem fer-ho amb consens", ha dit durant la seva intervenció a la Casa d'Amèrica, durant la qual ha fet balanç dels seus primers 100 dies a La Moncloa.

La ministra de Justícia, Dolors Delgado, ha definit com "excessiu" el nombre actual d'aforats a Espanya

"Determinació i avanç, aquest és l'ànim del Govern. Esperem comptar amb el suport de la Cambra, per oferir una imatge de solidaritat, exemplaritat i empatia, i perquè els ciutadans tornin a confiar en la política", ha explicat Sánchez, que ha insistit que "la política ha d'unir" i que aquesta reforma no pot esperar més. De fet, vol dur-la a terme gairebé de forma exprés, ja que vol que la mesura estigui en marxa en dos mesos. "Entrarà en vigor en tan sols 60 dies des que s'anunciï la seva tramitació al Congrés dels Diputats", ha assegurat.

L'anunci es produeix abans que Ciutadans sotmeti a votació en el Ple del Congrés, previsiblement aquest dimarts, una moció per instar el Govern a emprendre una reforma dels articles 71.3 i 102.1 de la Constitució, amb l'objectiu de promoure la supressió dels aforaments de diputats, senadors i membres del Govern a tres mesos. Encara Sánchez no només s'ha avançat, sinó que també ha escurçat el termini fins als 60 dies.

En política, ha ressaltat el president del Govern, "no prendre decisions implica prendre la pitjor de les decisions, perquè la paràlisi porta al retrocés", ha dit en clara referència a l'expresident Mariano Rajoy. "Res va avançar, excepte la corrupció, la desigualtat i la confrontació territorial", i "aquestes van ser les raons de la moció de censura, que va suposar el triomf d'una alternativa constitucional". I, ha afirmat, "l'èxit de la moció envia un missatge clar: Espanya és reformable, des de les seves institucions i sempre dins del marc constitucional".

Cal recordar que el Govern ja s'havia mostrat disposat a abordar la supressió dels aforaments. Fins i tot el Ministeri de Justícia ha encarregat un estudi intern sobre com "racionalitzar" aquests aforaments que, en paraules de la ministra, Dolores Delgado, són "excessius". Dijous passat al Congrés la titular de Justícia va revelar aquesta mesura, i es va mostrar partidària de la supressió per complir amb el principi d'igualtat dels espanyols davant la llei, tot i que ha destacat que eliminar completament requereix una reforma constitucional, que és la que va a proposar ara Pedro Sánchez.

"És hora de tornar a caminar junts. Aquest Govern vol governar en coalició amb la societat", ha assenyalat el president del Govern durant l'acte 'Avancem', al qual han assistit tots els membres del gabinet excepte la ministra de Defensa i la ministra per a la Transició Ecològica, i durant el qual Sánchez ha aprofitat per presumir dels èxits aconseguits pel seu Executiu i també de les dades de creixement econòmic i de l'ocupació, tot i que ha reconegut que encara queda molt per fer. No obstant, ha recordat que Espanya sortirà del braç corrector de Brussel·les del procediment de dèficit excessiu com a conseqüència dels nous Pressupostos Generals de l'Estat (PGE), que el Govern presentarà a les Corts "a finals de novembre, principis de desembre".

CASADO, A LA CORDA FLUIXA?

La mesura anunciada per l'Executiu fa pensar immediatament en la situació del president del PP, Pablo Casado. Ciutadans ha reclamat durant els últims dies eliminar els aforaments perquè el líder dels populars sigui investigat per les suposades irregularitats que l’esquitxen pel seu màster a la Universitat Rei Joan Carles. Actualment Casado es troba a l'espera que el Tribunal Suprem decideixi si procedeix ser investigat, cosa que ha portat a la formació taronja a reclamar la fi dels aforaments argumentant que si el dirigent del PP no estigués aforat ja estaria sent investigat.

Precisament sobre aquest assumpte va parlar la setmana passada la ministra Delgado, durant la sessió de control al Congrés, en què va assenyalar que el resultat d'una nova regulació afectaria directament la situació de Casado. De fet, va dir que si l'aforament "el cenyíssim a l'exercici dels càrrecs o els fets comesos en el propi càrrec, potser el senyor Casado estaria imputat com la resta dels seus companys".

Tot i que el PP ja ha exigit al Govern que aclareixi quines són les seves intencions amb aquesta reforma constitucional i ha aprofitat per recordar que necessita els populars per tirar endavant aquesta mesura per reduir el nombre d'aforats. I és que la formació conservadora, amb la seva majoria absoluta al Senat, té capacitat de bloquejar aquesta reforma exprés de la Constitució proposada per Sánchez, i que en principi només afectaria diputats i senadors, quedant-ne fora la Família Reial, policies, jutges i fiscals.

El secretari general del PP, Teodoro García, creu que la proposta de l'Executiu socialista té a veure amb el pacte que té el president del Govern amb els partits nacionalistes i independentistes a Catalunya. "El president Sánchez vol que els colpistes, els que han trencat la llei a Catalunya, escapin del Tribunal Suprem. Cal veure si aquesta proposta, més enllà de venir-li bé a Pedro Sánchez, perquè tapa altres qüestions que estem parlant aquests dies, seria avui desitjable per la situació d'excepcionalitat que viuen els polítics que volen trencar la nostra convivència", ha criticat en roda de premsa.

Així mateix, ha recordat que aquesta mesura ja s'ha plantejat a Múrcia o a Madrid a proposta del PP, de manera que "no és original del president", sinó "un plagi d'altres qüestions que el mateix Pedro Sánchez ha vist en altres partits polítics".

Noticias relacionadas

contador