ep el presidente del gobierno pedro sanchez comparece en una sesion plenaria en el congreso de los
Eduardo Parra - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, s'ha mostrat convençut que aquesta setmana arribarem a un acord amb els transportistes, segons ha expressat a la sessió de control a l'Executiu al Congrés dels Diputats.

"Estem treballant amb els agents socials, sindicats i empresaris i estem treballant també amb el sector dels transportistes. Ja vam arribar a un acord el 21 de desembre passat. Arribarem a un acord aquesta setmana, estic convençut, amb el sector del transport per esmorteir moltes de les conseqüències de l'alça del preu de la gasolina i del gasoil", ha assegurat Sánchez.

Un acord "per, entre tots, fer un gran pla que doni resposta a les conseqüències de la guerra a Ucraïna i per aprovar-ho el 29 de març", ha afegit el president del Govern, que ha puntualitzat que la situació és "extremadament complexa". Per això, "el Govern està treballant a nivell europeu perquè donem resposta comuna a un problema comú, que és el preu de l'energia".

Aquesta setmana, des de l'Executiu de Sánchez s'acordava amb les organitzacions empresarials principals del sector del transport una bonificació per al pagament dels carburants de 500 milions d'euros. A més, es proposaven canvis rellevants per al sector, com procedir a la devolució del 'gasoil professional' de forma mensual, i no trimestral com ara, i la publicació dels preus de forma setmanal, i no mensual. Tot i això, la Plataforma per a la Defensa del Transport de Mercaderies per Carretera Nacional i Internacional va decidir mantenir l'atur malgrat l'oferiment del Govern.

Tot i que l'Executiu tenia previst reunir-se amb els transportistes aquest divendres, finalment la trobada s'ha avançat a dijous. A la trobada acudiran la vicepresidenta primera i ministra d'Afers Econòmics i Transformació Digital, Nadia Calviño, la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, i la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, juntament amb el departament de Mercaderies del Comitè Nacional del Transport per Carretera (CNTC).

L'objectiu d'aquesta reunió, segons la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM), és que durant aquesta es detallin amb concreció el repartiment de les ajudes anunciades perquè els transportistes puguin compensar l'alça del preu dels combustibles. Per part del Govern asseguren que no s'aixecaran “fins que no hi hagi acord”. "Abordarem la solució. Estarem el temps que faci falta fins a assolir un acord", ha expressat la ministra de Transports.

A més, al Consell de Ministres de la setmana que ve, el Govern té previst aprovar un decret llei amb mesures que permetran "protegir els més vulnerables" i "distribuir des d'un punt de vista de justícia social les càrregues econòmiques de la guerra", ha expressat Sánchez, que no ha volgut donar més detalls en espera de les decisions que es prenguin a les reunions del Consell Europeu que tindran lloc aquest 24 i 25 de març.

Noticias relacionadas

contador