Segueix l'enèsim culebrot en la política catalana. El format, lloc i fins i tot el dia de la reunió entre Pedro Sánchez i Quim Torra segueix a l'aire, mentre la pressió sobre el president de la Generalitat és màxima perquè accedeixi a una trobada amb el líder del Govern. Però les condicions que des de cada costat s'imposen a la cita dificulten la seva concreció en un moment en què tots els sectors reclamen una volta al diàleg.
La cimera Sánchez - Torra té un especial valor simbòlic. Escenificarà -en produir-se- una reconciliació de l'Executiu socialista amb l'independentisme. El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, i la consellera de Presidència, Elsa Artadi, fa setmanes que estan buscant aquesta trobada que desitgen que sigui més que una foto i que es doti de contingut polític. Entre els temes que volen tractar es troba l'autodeterminació i un referèndum. Concretament, segons expliquen a 'Rac1', la vicepresidenta del Govern, Carmen Calvo, es va reunir aquest dilluns amb Artadi i Aragonès i va declarar que es produirà la reunió.
Moncloa també té els seus interessos: "Convèncer el president català (i el PDeCAT i ERC) que donin suport als Pressupostos", expliquen a Bolsamanía fonts socialistes. Uns comptes que preveuen 2.200 milions per a Catalunya que es passarien pel sistema de finançament més inversions en infraestructures com reclamen des de, per exemple, la Cambra de Comerç de Barcelona.
Però el desacord arriba fins als més petits detalls d'una escenificació en què ningú vol cedir ni una mica. El Govern vol una cimera entre Governs i s'ha estudiat des una trobada el 20 de desembre, amb motiu del lliurament de premis Carles Ferrer Salat de Foment del Treball. L'Executiu central pressiona perquè sigui una trobada entre presidents, després del Consell de Ministres que se celebrarà el 21 de desembre a la Llotja de Mar de Barcelona.
DIJOUS, A L’AIRE
La manca de concreció ha alimentat una especulació que Sánchez s'ha esforçat a tallar durant la tradicional copa de Nadal amb periodistes a la Moncloa. Ha assenyalat que encara no ha decidit si assistirà al sopar organitzat per la patronal catalana i a la qual sí que assistiran almenys alguns dels ministres econòmics del seu govern.
Torra no té cap interès en què Sánchez i el seu Govern avancin la seva arribada a Barcelona i menys encara en veure relegat a un sopar de gala a la qual, si assisteix el cap de l'Executiu espanyol, ell ja no serà la més alta autoritat, reconeixen fonts governamentals.
Però en el Govern també hi ha partidaris de limitar la presència dels membres de l'Executiu a la vigília de la reunió del Consell. Aquesta és l'opinió del titular d'Interior, Fernando Grande-Marlaska, que prefereix que a la gala de la patronal assisteixin els ministres imprescindibles.
El president del Govern no ha confirmat encara la seva assistència, perquè té altres compromisos d'agenda que hauria de modificar per poder ser present a Barcelona a la tarda nit de divendres.
Tampoc ha pogut avançar si finalment tindrà una entrevista bilateral amb Torra aprofitant la seva presència a Barcelona. Sí que ha assenyalat que és la seva obligació mantenir una relació la més normalitzada possible amb el president de la Generalitat, Quim Torra, malgrat que no sigui el millor interlocutor a Catalunya.
MESURES D'INFRAESTRUCTURES I SIMBÒLIQUES
Durant la reunió del Consell de Ministres a Barcelona, a part d'aprovar la pujada del Salari Mínim Interprofessional, l'Executiu té previst donar llum verda a algunes mesures d'infraestructures que beneficiaran específicament a Catalunya juntament amb altres mesures de caràcter més simbòlic que no ha volgut avançar.
Amb aquest inusual Consell de Ministres a Barcelona, Sánchez vol demostrar que l'Estat és a Catalunya i que el seu Govern en concret té un projecte per a Catalunya, com ho té per a la resta de territoris del país. Sota el seu punt de vista, portar el Consell de Ministres a Barcelona és una mostra de "respecte" i no una provocació com ho veuen alguns sectors de l'independentisme.
De fet, en l'Executiu es recorda que, quan Sánchez va anunciar l'estiu la seva intenció de celebrar aquest any un Consell de Ministres a Catalunya, llavors ningú del Govern català va posar el crit al cel.
Sánchez ha apel·lat a Torra a fer un esforç perquè les dues administracions puguin trobar-se en el que de veritat importa als ciutadans. Però si una part insisteix supeditar-ho tot al referèndum d'autodeterminació, que és el que més els distància, no estaria demostrant llavors molta voluntat de col·laboració, des del punt de vista del president.
Al marge dels dubtes expressats fins i tot en públic pel titular de Foment, José Luis Ábalos, sobre la conveniència de celebrar la reunió a la Ciutat Comtal davant la possibilitat que es generin disturbis, l'opinió majoritària a la resta de l'Executiu és la que el Govern no pot tenir por de desplaçar-se a una ciutat espanyola.
Al Govern hi ha confiança en què la seguretat quedi garantida, com apunta la bona coordinació que està havent-hi fins al moment entre els Mossos d'Esquadra i les forces de seguretat estatals. I en cas que els Mossos no siguin capaços de contenir els grups radicals independentistes serà la Generalitat la que quedi en evidència, per no per poder garantir la seguretat ciutadana, una de les competències que tenen transferides.
En qualsevol cas, l'Executiu està preparat per fer front a qualsevol contingència i per això ha organitzat un reforç de policies i guàrdies civils que es desplegaran aquest dia per garantir la seguretat del Govern.