pedro sanchez liceu indultos

El president de Govern, Pedro Sánchez, ha confirmat aquest dilluns a Barcelona, davant uns 300 integrants de la societat civil catalana, i amb l'absència de membres del govern català, la imminent aprovació dels indults als líders independentistes del "Procés". Tal com s'esperava, el Consell de Ministres d'aquest dimarts donarà llum verda a la mesura de gràcia. La seva visita ha provocat les protestes d'unes 200 persones convocades per l'ANC, Poble Lliure i Arran.

"Demà proposaré a Consell de Ministres concedir l'indult als nou condemnats en el judici del 'Procés' que avui són a la presó", ha dit Sánchez, poc després d'iniciar el seu discurs, afirmant que ho feia amb "cor". Però a l'anunci l'han seguit esbroncades i crits d'alguns dels presents, que han tret a més una estelada al pati de butaques.

El cap de l'Executiu ha començat citant un poema en català, que tot seguit ha traduït a l'espanyol. "Estem on estem", ha dit i ha afegit que "més val saber-ho i dir-ho que proclamar-nos en un temps de dubtes en què els sorolls ofeguen les paraules".

Segons Sánchez, el que ha portat fins aquí ha estat la "suma de càlculs errats de tots". "Càlculs que no volem cap i hem fet entre tots", ha afegit. Segons el president, es podria seguir així indefinidament i continuar amb el memorial de greuges, recreant-se en els retrets, seguir tancats amb una "sola i trista joguina" o "abandonar" la joguina i dedicar totes les energies a apostar per la concòrdia i fer-ho amb "cor".

El Gran Teatre de Liceu ha estat l'escenari d'aquest acte durant el qual Sánchez ha pronunciat una conferència titulada Retrobament: un projecte de futur per a Espanya i durant la qual ha incidit en la seva aposta per la convivència i el diàleg. I a mitja tarda, ja a la Moncloa, la vicepresidenta Calvo reunirà la comissió general de secretaris d'Estat i subsecretaris per examinar els nou expedients dels presos, informa La Vanguardia.

Segons El País, Moncloa ja té gairebé acabats els expedients, de gairebé trenta folis per cada pres, i que l'argumentació serà bàsicament política. Posaran l'èmfasi en la utilitat pública dels indults, que es justificaran per fomentar la convivència a Catalunya.

Els indults seran parcials, és a dir, que només es perdonarà la pena de presó que queda per complir i que seguirà vigent la inhabilitació per càrrecs públics. I també que seran uns indults reversibles, per tant poden quedar anul·lats si els presos tornessin a cometre un delicte.

La compareixença de Sánchez ha estat precedida per la protesta d'unes 200 persones davant el Liceu, que han corejat consignes com 'Fora les forces de l'ocupació' i 'Amnistia i llibertat', davant d'un cordó policial que han format agents de la unitat Brimo, i mitja dotzena de furgons de Mossos. Entre les pancartes es llegeixen missatges com 'Ni indults ni amnistia, independència' i 'República és llibertat'.

contador