• Resta importància a les enquestes que donen la victòria a Ciutadans i recorda que altres ja van fallar
  • Espera poder aprovar els pressupostos generals de l'Estat abans que acabi març
ep rajoy presidejunta directiva nacionalpp 20180115121808
TWITTER DEL PP

Mariano Rajoy ha estat clar. L'acord aprovat pel Senat el passat mes d'octubre sobre l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya especificava que la 'tutela' del Govern seguiria en vigor fins que surti elegit un nou president de la Generalitat i prengui possessió del càrrec. Per tant, ha dit el cap de l'Executiu, si per alguna raó Carles Puigdemont surt elegit tot i ser a Brussel·les, cosa que considera "absurd", i no va al Parlament per prendre possessió del càrrec, es mantindrà la intervenció de l'autonomia catalana.

"Espanya i la democràcia tenen instruments per defensar-se, i quan se l'ataca, aquests instruments es posen en marxa. Això és el més important", diu Rajoy

"En el cas que es pretengués una investidura des de Brussel·les, el Govern recorreria immediatament aquesta absurda decisió", ha dit Rajoy, recordant l'anunci que va fer el passat divendres el portaveu de l'Executiu, Íñigo Méndez de Vigo, durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. Però, a més, el president ha assegurat que "en el supòsit impossible que des de Brussel·les se’l triés president -Carles Puigdemont-, aquest ha de prendre possessió, físicament, i si no ho fa l'article 155 seguirà en vigor, no per decisió meva, sinó perquè la decisió que va adoptar el Senat deixa clar que així serà fins que prengui possessió el nou president després de les eleccions del 21-D".

Així ho ha dit durant la seva intervenció davant la Junta Directiva Nacional del PP, durant la qual ha reiterat que el Govern recorrerà qualsevol "mena de trampa" per intentar investir Puigdemont a distància. "És absurd que algú pugui pretendre ser candidat sent a Brussel·les i fugit de la Justícia", ha assenyalat Rajoy. "És un problema de pur sentit comú. Un president ha de comparèixer per demanar el vot, i per sotmetre al control dels diputats", ha insistit el president del Govern, seguint així amb el discurs que han mantingut diversos dirigents del PP durant els últims dies.

El cap de l'Executiu ha explicat que, segons la seva opinió, la resposta del Govern a la crisi política a Catalunya "ha estat bona per a Espanya encara que no ho hagi estat per al PP", en referència als resultats obtinguts pel partit a les eleccions , que ha reconegut com a "dolents". "S'ha restituït la legalitat, que era l'objectiu prioritari. Segueix vigent la llei, i la declaració d'independència va ser anul·lada immediatament. S'ha destituït el govern que va vulnerar la llei i s'han convocat eleccions per elegir un nou govern autonòmic que estigui dins de la llei", ha assenyalat el president.

"Espanya i la democràcia tenen instruments per defensar-se, i quan se l'ataca aquests instruments es posen en marxa. Això és el més important", ha afirmat també Rajoy, que ha presumit de l’"eficàcia" amb la qual el Govern central està gestionant l'administració autonòmica i que també ha aprofitat per enviar un missatge als seus davant les veus crítiques que han sorgit arran de la patacada electoral a Catalunya.

Ha donat a entendre que no creu que hi hagi motius per preocupar-se, perquè segons ha explicat les enquestes no es poden prendre com un fidel reflex de la realitat. I tampoc ha fet cas a aquells que advoquen per fer canvis, tant a la direcció nacional del PP com al Govern. Rajoy no ha donat massa importància als sondejos que s'han conegut durant els últims dies i que donen la victòria a Ciutadans en cas que se celebressin ara mateix les eleccions generals, atès que s'han realitzat en una "conjuntura concreta" i les coses poden canviar molt d'aquí a la pròxima cita a les urnes.

"Cada elecció és un món en si mateix", ha afirmat Rajoy, que ha demanat prudència en fer "extrapolacions entre eleccions de diferent àmbit". "Les enquestes són una fotografia del que pensa la gent en un moment concret, condicionada per moltes circumstàncies, no tenen per què ser el resultat d'unes eleccions", ha insistit en un clar missatge que ha llançat no només als seus, sinó també a la formació que lidera Albert Rivera. Així mateix, el president del Govern ha aprofitat per recordar que són moltes les enquestes que han fallat durant els últims anys, i que vaticinaven resultats que després no s'han produït.

Per això, davant la crítica d'alguns 'populars', ha afirmat que el que han de fer ara és "treballar intensament" perquè el PP té "moltes fortaleses com a partit". A més, ha instat els seus a començar a preparar des de ja les properes eleccions municipals, autonòmiques i europees que se celebraran el 2019.

Segons Rajoy, "les enquestes són una fotografia del que pensa la gent en un moment concret, no tenen per què ser el resultat d'unes eleccions"

APROVAR ELS PGE ABANS QUE ACABI MARÇ

Així mateix, en referència als temes econòmics que marcaran l'agenda de l'Executiu durant els propers mesos, Rajoy ha reconegut que un dels més importants és l'aprovació dels pressupostos generals de l'Estat (PGE) per a 2018. Tal com ha explicat , "l'ideal" seria que es pogués avançar el calendari d'aprovació dels comptes públics respecte a les dates de l'any passat (31 de març pel Consell de Ministres i 26 de juny al Parlament).

"El Consell de Ministres està en condicions d’aprovar-lo abans, intentarem que així sigui", ha dit el president, que ha anunciat que el seu equip iniciarà immediatament les reunions amb altres forces polítiques per "intentar l'acord", encara que ha assenyalat que ja hi ha hagut "contactes" previs.

Finalment, després de repetir en diverses ocasions que la prioritat del Govern és seguir creant ocupació, ha garantit una pujada salarial per als funcionaris "més gran" que l'alça de l'1% de 2017 i ha insistit que per aconseguir una reforma del finançament autonòmic serà "imprescindible" l'acord amb el PSOE.

contador