- Daniel Lacalle: 'Podemos ha inventado una contabilidad creativa que ni Madoff ni Enron pudieron imaginar'
- Juan Ramón Rallo: 'El programa es Cristóbal Montoro corregido y aumentado'
Pablo Iglesias ha donat un nou 'cop d'efecte' a les negociacions per formar una aliança amb Pedro Sánchez. Sense deixar indiferent ningú, aquest dilluns va presentar les 'Bases polítiques per a un Govern estable i amb garanties'. I més enllà de la revolada inicial pel 'indiscutible' referèndum de Catalunya, el programa econòmic, el cinquè des del naixement de Podem, no ha deixat indiferents els experts.
La idea de Govern de l'equip dirigit per Pablo Iglesias passa per un augment de la despesa addicional, que xifren en 96.000 milions d'euros per al 2019. Això suposaria una pujada del 20,7% més en només quatre anys.
Per a Juan Manuel López-Zafra, professor de CUNEF, "existeixen una sèrie de qüestions reals i no discutibles que fan inviable el compliment del quadre amb el qual Podem i afins pretenen governar-nos".
L'expert publica a El Confidencial que "la despesa pública seguirà representant el 2019 el 43,3% del PIB. Això és, per a què un increment de 96.000 milions d'euros enfront de la situació actual mantingui la despesa pública en aquest nivell del 43,3%, el PIB haurà de passar dels aproximadament 1.070 milions d'euros amb els quals hauríem de tancar el 2015 als 1.300 milions el 2019, un increment de 230.000 milions d'euros en quatre anys".
Si es compleixen les previsions de l'UE i l’FMI per a Espanya, el PIB del nostre país se situaria entorn dels 1.170 milions d'euros el 2019, una xifra 130.000 milions menys que les plantejades per Podem. López-Zafra assenyala que "aconseguir l'objectiu de 1.300 milions d'euros de PIB que planteja Podem el 2019 suposa créixer a una mitjana del 4,65% anual -cadascun dels quatre anys, 2016, 2017, 2018 i 2019 (...) No existeix doncs cap antecedent en la història recent d'Espanya que avali aquest creixement".
El professor de CUNEF sosté que en una situació d'incertesa internacional en la qual s'està plantejant la tornada a una recessió dels Estats Units, amb la Xina creixent al ritme més baix dels últims 10 anys i la Unió Europea a l'1,5%, "Podem i les seves plataformes amigues pretenen que el seu model de major intervenció i menor llibertat econòmica, amb la major repressió fiscal de la història i amb el creixement de l'economia espanyola ressentint-se per la incertesa política interna, permeti a Espanya créixer a un ritme sostingut del 4,65% durant quatre anys (...) Només la supèrbia intel·lectual pot portar a pensar que aquesta vegada serà diferent".
En la mateixa línia se situa el prestigiós economista Daniel Lacalle, que es defineix el programa econòmic com "ple de solucions màgiques i assalts a la comptabilitat o els principis bàsics de l'economia". Aquest expert manté que Podem ha inventat l'efecte multiplicador de la despesa corrent: "Si Keynes aixequés el cap, donaria una bona clatellada a qui ha escrit això: 96.000 milions addicionals de despesa, dels quals només 3.000 són per a recerca i desenvolupament, generaran, segons els 'bolivarkeynesians', un efecte expansiu superior al creixement històric del PIB nominal. Mai ha succeït. El miracle dels pans i els peixos en versió 'Sí, es pot'".
En el seu blog del Confidencial, Lacalle assegura que "Podem ha inventat una comptabilitat creativa que ni Madoff ni Enron van poder imaginar (...). Estimacions d'ingressos impossibles per finançar augments de despeses molt reals, i quan es dispara el dèficit… pujar els impostos a tothom. Comptabilitzen com a ingrés l’augment del deute de 26.300 milions. Si s'assabenten els auditors de Parmalat o Enron, avui estarien liderant el creixement empresarial".
Mentrestant, l'expert Juan Ramón Rallo ha titllat com a despropòsit i irreal el nou model econòmic de Podem, del qual en destaca que no ha variat gens del model presentat al seu programa electoral. El doctor d'Economia amb Màster en Economia de l'Escola Austríaca ha confessat en una entrevista a EsRadio que "100.000 milions d'euros més l'any és una xifra inassumible. És major que la despesa en pensions que desemborsem cada any".
Rallo destaca a més que Espanya encara arrossega un dèficit de 50.000 milions, la qual cosa juntament amb els 100.000 milions suposaria "la major pujada d'impostos d'un país a tota la seva història". En el millor dels mons possibles, el prestigiós economista assenyala que 30.000 milions sortiran del creixement econòmic i 30.000 milions d'impostos. En matèria fiscal, manté que "Podem és Cristóbal Montoro corregit i augmentat".
REFORMA FISCAL PROGRESSIVA
Segons la formació violeta, el pes fonamental de les mesures d'impostos que impulsarà el Govern recaurà sobre les rendes més acomodades i sobre els sectors de població de major patrimoni. En total, aquestes mesures permetran recaptar, el 2019, 40 000 milions d'euros addicionals, amb el següent repartiment estimat:
1. Lluita contra el frau fiscal: 12.000 milions.
2. Reforma de l'IRPF: 10.000 milions.
3. Reforma de Societats: 12.000 milions.
4. Reforma de Patrimoni i Successions: 2.000 milions.
5. Reforma de l'IVA: -4.000 milions.
6. Fiscalitat mediambiental, imposada sobre les transaccions financeres
7. Impost de solidaritat: 8.000 milions