ep el presidente ruso vladimir putin 20200328234303
-/Kremlin/dpa

El president rus, Vladimir Putin, va amenaçar aquest dimecres els països occidentals amb una "resposta asimètrica" ​​en cas que subministrin armes d'alta precisió a Ucraïna per llançar atacs contra objectius en territori rus.

En una entrevista amb els responsables de les principals agències internacionals de notícies, entre les quals EFE, Putin ha dit que Rússia estudia, en particular, el subministrament d'armes de precisió de llarg abast a regions on aquestes podrien ser utilitzades per apuntar contra "infraestructures" sensibles" dels països que armen Kíiv.

Putin va subratllar que els soldats ucraïnesos no tenen la capacitat tecnològica per utilitzar l'armament de llarg abast occidental, i per això són els especialistes dels països de l'OTAN els que han d'introduir les instruccions de vol amb l'ajuda d'informació de satèl·lits nord-americans.

"La nostra resposta pot ser asimètrica. Hi estem pensant", va afirmar el líder rus.

I "si algú considera possible subministrar armes" per atacar sòl rus, Moscou pot enviar el seu armament a aquelles regions, on s'utilitzarien per colpejar "infraestructures sensibles de països que fan el mateix amb Rússia".

El president Vladimir Putin va afirmar dimecres que les pèrdues russes a Ucraïna són "diverses vegades inferiors" a les de Kíiv, encara que no va revelar les xifres de morts i ferits de Rússia. Va dir que les baixes ucraïneses pujaven a uns 50.000 militars al mes.

Amb tot, Putin va negar que Rússia tingui ambicions imperials o intencions d'atacar l'OTAN, acusant els mitjans occidentals d'inventar un adversari, malgrat que la Guerra Freda va acabar fa tres dècades.

Segons el president rus, l'únic que està fent Rússia és "defensar-se a si mateixa" i els russos on se sentin amenaçats, com al Donbàs ucraïnès abans de la intervenció militar.

D'altra banda, després de ser consultat pels mitjans sobre els riscos d'una guerra nuclear, Vladimir Putin va advertir ahir a Occident que Rússia podria utilitzar tots els mitjans disponibles per defensar-se si la sobirania o la integritat territorial es veiessin amenaçades.

“Tenim una doctrina nuclear, mireu el que diu. Si les accions d'algú amenacen la nostra sobirania i la nostra integritat territorial, considerem que podem utilitzar tots els mitjans a la nostra disposició. Això no s'ha de prendre a la lleugera, superficialment”, va destacar.

A la caserna general de Gazprom, Putin va rebre aquest dimecres representants d'una quinzena d'agències de notícies internacionals amb l'esperança que la trobada serveixi per "relaxar la tibantor internacional". Aquest esdeveniment reprèn una tradició interrompuda per la pandèmia durant vuit anys, en què l'agència russa TASS convida els principals responsables de les agències internacionals a una conversa presencial amb el president rus, coincidint amb el Fòrum Econòmic de Sant Petersburg, conegut com el Davos a la russa.

Després de ser preguntat sobre l'enfrontament entre Israel i Hamàs, el president rus va afirmar que l'operació militar d'Israel a Gaza en resposta a l'atac de Hamàs sembla més una "aniquilació total de la població civil" que una guerra.

"Estem en contra del terrorisme en totes les seves manifestacions, contra els atacs contra la població civil a qualsevol lloc i a qualsevol país, però el que passa ara a Gaza en resposta a l'atac terrorista a Israel no s'assembla gaire a una guerra", va dir el cap del Kremlin. Segons Putin, "això és una mena d'aniquilació total de la població civil".

Putin també va parlar de les relacions amb els EUA i va dir que no esperen grans canvis en la política dels Estats Units cap a Rússia si Donald Trump guanya la presidència al novembre, encara que no va descartar un canvi de mentalitat.

Putin va afirmar que a Moscou no li importa qui guanyi, alhora que va acusar el govern de Joe Biden de cometre error rere error i d'"incendiar" el sistema polític i el lideratge mundial dels Estats Units.

Noticias relacionadas

contador