- Carles Puigdemont no vol tornar a Espanya abans de ser investit president de la Generalitat
- Investidura telemàtica o delegada, les opcions que estudia el president cessat
Fumata blanca independentista. El candidat de JuntsxCat a la Generalitat, Carles Puigdemont, i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, han arribat a un acord per iniciar la legislatura sorgida de les eleccions del 21 de desembre, que passa per reinvestir el president de la Generalitat cessat.
Fonts de les negociacions han explicat a 'Europa Press' que els dos líders es van reunir dimarts a la nit a Brussel·les per abordar la situació política catalana, just el mateix dia quan l'expresident de la Generalitat Artur Mas anunciava la seva dimissió com a president del PDeCAT, partit de Puigdemont. Durant la trobada a la capital belga els dos van pactar tant la investidura de Puigdemont com constituir una Mesa del Parlament amb majoria independentista.
Així, es repartirà de la següent manera: dos membres de JuntsXCat, dos per a ERC, dos per a Ciutadans i un per al PSC. La presidència és per als republicans, tot i que l'expresidenta de la Cambra catalana, Carme Forcadell ja ha deixat clar que no preveu repetir.
L'acord entre Puigdemont i Rovira preveu també un govern amb presència al 50% dels dos partits i tot apunta que els quatre consellers cessats que estan a Brussel·les renunciaran a l'acta de diputat per fer córrer les llistes.
El president cessat de la Generalitat, Carles Puigdemont no vol tornar a Espanya abans de ser investit president de la Generalitat. Vol fer-ho "amb tota la seguretat i legitimitat a Catalunya com a president", segons les seves pròpies paraules. És a dir, busca forçar la foto que l’Estat detingui el màxim càrrec català electe i la repercussió internacional que comportaria i, per tant, aposta per la investidura telemàtica, és a dir per videoconferència, o una investidura prima: que un diputat de Junts per Catalunya llegeixi el seu discurs. Així ho ha pactat amb ERC durant l'esmentada sopar amb Rovira.
És l'última hora que es desprèn de les converses entre Junts per Catalunya i ERC de cara a la sessió d'investidura. I també és el que ell mateix, indirectament, ha plantejat aquest dimarts durant un debat a Montpeller (França). S'ha preguntat si "a l'Europa del segle XXI" s'acceptaria que no pugui ser investit com a president de la Generalitat.
Ho ha dit mitjançant videoconferència, però a la trobada han participat presencialment la diputada electa d'JuntsxCat al Parlament Laura Borràs, la diputada d'ERC al Congrés Ana Surra i l'exdiputada de la CUP al Parlament Mireia Boya.
Ha assegurat que vol "tornar amb tota la seguretat i legitimitat a Catalunya com a president escollit pel Parlament", i ha criticat que, al seu parer, hi ha una amenaça per impedir que sigui president.
"La pregunta que ens hem de fer és si acceptarem aquesta situació a l'Europa del segle XXI: acceptar que un poble com el català no pugui expressar-se i decidir per si mateix qui vol que regeixi les institucions", ha afegit.
Puigdemont ha reivindicat que les eleccions del 21 de desembre han deixat "una nova majoria a favor de la independència i un Parlament republicà", malgrat les dificultats que, segons ell, ha posat l'Estat.
Per això, ha qüestionat si el president del Govern, Mariano Rajoy, acceptarà aquests resultats, perquè creu que si no ho fa l'Estat enviarà un missatge a Europa que "els resultats són acceptables depenent del resultat" i que hi ha programes que es poden aplicar i altres, que no.
A més, ha defensat que la solució a la situació entre Catalunya i la resta de l'Estat arribarà per "reconèixer que hi ha un problema polític" i per mitjà de la negociació i el diàleg, i no dels tribunals.